Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita useva
  • 19.07.2020. 12:00

Zaštita od mraza - ventilator koji štiti površinu od sedam hektara

Mraz predstavlja sve veći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji, a jedan od načina kako proizvođači štite svoje useve i zasade je ventilator koji meša topao i hladan vazduh i tako sprečava smrzavanje. Osim toga, može se kombinovati i sa mrežama za zaštitu od grada.

Foto: Depositphotos/BkCory
  • 1.073
  • 142
  • 0

Još 1992. godine prvi ventilator postavljen je u holandskom gradu Krabendijke kao zaštita od smrzavanja voćaka. U Evropi danas postoji oko 1.800 takvih uređaja i oko 40.000 marke Orhard-Rite širom sveta.

"Noćni mraz, delom zbog klimatskih promena, predstavlja sve veći izazov u poljoprivrednoj proizvodnji. Pre više od 20 godina naši uređaji koristili su se jednom u tri do četiri godine. U međuvremenu smo u Francuskoj stekli kupce koji ih koriste kako bi zaštitili svoj rod, budući da su noćna smrzavanja postala još gora" kaže za freshplazuJan Bosmans iz kompanije Frost Protection i dodaje kako je ventilator, sličan vetroelektrani, ove godine uspešno zaštitio zasad trešanja u Mađarskoj na temperaturama od -6°C.

Na kom principu radi uređaj?

Uređaje pokreće motor snage od 150 kW ili otprilike 200 KS. Meša topli sa hladnim vazduhom pri tlu, a zbog optimizovanog oblika lopatice, ovo se mešanje odvija na visini od 150 m iznad same mašine. Budući da se ona okreće oko svoje ose, štiti kružno područje od oko sedam hektara na temperaturama od -3°C.

Zaštita voćaka od kasnih prolećnih mrazeva

"Naši proizvodi koriste se između ostalog za zaštitu krompira, maslina, avokada, koštičavog voća, kivija i slično. I to tokom tri godišnja doba, jeseni, zime i proleća. Zapravo, kad god je to ekonomski isplativo. Dakle, gde god noćni mrazevi uzrokuju probleme, instaliranje ovog sistema je isplativo", kaže Bosmans.

Dodaje i to kako se većina takvih mašina nalazi u Severnoj Americi, a u državama Vašington, Floridi i Kaliforniji su tokom poslednjih godina spečili veliku štetu.

Kombinovanje sa protivgradnim mrežama

"Predstavljaju jedno od najjeftinijih rešenja protiv smrzavanja", ističe Bosmans i napominje kako takvi uređaji lako mogu da se kombinuju sa mrežama protiv grada. "Iako se mreže koriste u sve većem broju, to ne utiče na rad ventilatora. Naime, u Francuskoj je ta kombinacija široko rasprostranjena kako bi se smanjili rizici", kaže on.

Za optimalan rad važno je da aparatura radi paralelno sa nagibom terena.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Nemačka studija Bundesveterdinst pokazala je da će se, ako se globalno zagrevanje nastavi, rizik od noćnih mrazeva značajno povećati tokom sledećih 20 godina. Zato je važno da poljoprivrednik bude spreman kako bi mogao da garantuje za svoj rod. "U budućnosti želimo da se fokusiramo na poboljšanje postojećih mašina, ali i na razvoj zaštite od mraza za manje parcele", zaključuje Bosmans.


Tagovi

Mraz Zaštita od mraza Ventilator Jan Bosmans Frost Protection


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]