Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 15.08.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Maglić

Zaštita organske maline uz pomoć ljuski od jaja, algi i kišnice

Boris Stanivuk iz Maglića proizvodi organsku malinu sorte Polana. Ne koristi hemijska sredstva već malinu neguje i prihranjuje domaćim ceđenim tečnim đubrivima na bazi ljusaka od jaja, koprive, maslačka, algi i kišnice.

Foto: Boris Stanivuk
  • 789
  • 518
  • 0

Boris Stanivuk iz Maglića ovih dana bere maline koje su rasle i dozrele bez kapi hemije. Ručno održava zasad, kopa i plevi jer smatra da su ljudski rad i dodir ruke neprocenjivi za biljku, a maline prihranjuje samo prirodnim sredstvima koja jednostavno uzima iz svog okruženja, a koja mu donose odličan i kvalitetan rod. Maline zaliva bunarskom vodom koja prolazi kroz dva filtera kako bi se odstranile sve nečistoće.

"Zasad maline na sedam ari posadio sam pre tri godine, to je bašta u kojoj smo nekada sadili povrće. Deda i baba su me mnogo toga naučili, a pre svega da se okrenem prirodi. Pre tri godine nabavio sam kvalitetne sadnice maline sorte Polana, obzirom da je veoma popularna u našem kraju i započeo proizvodnju. Pratio sam svaku etapu u razvoju i trudio se da sadnice budu zdrave", kaže Stanivuk i dodaje da je cela porodica uključena u posao tako da su ponekad 24 časa u malinjaku, jer posla ima i oko navodnjavanja, prihrane, a najviše sad oko branja, pakovanja, prerade.

Ljuske od jajeta i alge iz akvarijuma za zaštitu

Naš sagovornik kaže da je pre sadnje parcelu dobro pripremio, zemljište je nađubrio sa 12 tona stajskog đubriva, a njegove maline nikada nisu tretirane hemijskim sredstvima, u zaštiti koristi isključivo plavi kamen, a prihranjuje posebnim, potpuno prirodnim sredstvom.

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično deluje na biljke

"Skupljam ljuske od jaja i nakon što se dve nedelje suše na suncu meljem ih i ubacujem u kišnicu. U drugo bure potapam koprivu i maslačak, te nakon nekoliko dana cedim obe tečnosti i mešam ih. Obzirom da imam i dva veća akvarijuma u kojima su ribice okružene crnim, crvenim i zelenim algama, vodu takođe filtriram i koristim kao i alge koje posebno potapam u vodu i dodajem prilikom prihrane, koju obavljam kroz sistem za navodnjavanje kap po kap."

Dobra priprema zemljišta i organska zaštita daje najukusnije plodove

Kako voćar iz Maglića kaže, plod je slađi, tvrđi i kvalitetniji nakon ovakvog načina prihrane, a daje više roda za oko 10 do 15 odsto.

"Okrenuo sam se prirodi jer u njoj se uvek mogu naći rešenja za brojne probleme. Šta nudi priroda to i uzimam", kaže Stanivuk.

Pune ruke posla

Kako kaže naš sagovornik za razliku od predhodne godine kada je malina rodila, a cena bila niska - 90 dinara, ove godine rod je takođe odličan, a i cena je dobra (trenutna 350 dinara). Sve što uberu prodaju u Magliću, Bačkom Petrovcu i okolnim mestima na pijacama, a praktikuju i kućnu dostavu. Njegova porodica i on izlaze u susret svojim kupcima te pripremaju i sveže ceđeni sok, sirup, pekmez, slatko, domaći liker, a za one koji ne vole semenke u pekmezu ili soku maline pasiraju.

Kupci traže i prerađene proizvode, već naručeno 22 litara soka

"Imamo pune ruke posla, evo za danas je naručeno 48 kilograma maline, 14 kg pekmeza i 22 litara soka, ali tu je i moja supruga i roditelji koji uvek pomažu kad ko ima vremena."   

Iz turizma na svoj posed

Stanivuk ovako uzgaja i povrće za svoju porodicu, a višak proda ili pokloni prijateljima uz objašnjenje da je veliki protivnik upotrebe hemije, te odgovorno tvrdi da ono što jede i pije njegova porodica nudi i drugima.

Ko su momci koji su proizvodnju organske maline podigli na viši nivo?

Osim malina Stanivuk ima i mladi zasad koji broji 44 stabla različitih sorti šljive, najviše čačanske lepotice, a u voćnjaku je našao mesta i za čokote vinove loze, kao i aroniju i borovnicu, a planira da zasadi i kajsiju.

"Kupio sam zemljište pored ovog malinjaka tako da ću uskoro imati 18 ari, a zasadiću još maline i kupinu sorte Loh Nes. Bio sam zaposlen u turizmu ali mi se ovaj posao više dopada, sada s pravom mogu da kažem da mi je veliko zadovoljstvo da radim na svom posedu, u čistoj prirodi i uvek sam sa porodicom, a ni finansijski rezultati ne izostaju", kaže na kraju razgovora Boris Stanivuk.  


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj maline Organska malina Prerađena malina Sok od maline Pekmez od maline Boris Stanivuk Bez hemije Zaštita maline


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.