Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od mraza
  • 15.04.2020. 08:00

Zaštita voća nakon mraza - hemijskim preparatima i skidanjem zaraženih grančica

Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta, u fazi belih balona. Sledeće tretiranje je u fazi punog cvetanja, kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Foto: Sanja Dovečer
  • 2.877
  • 43
  • 0

Imajući u vidu da je zima u Srbiji kasno pokazala 'svoje lice', voćari u Srbiji strahuju da će prelaz sa visokih na niske temeprature umnogome umanjiti ovogodišnji rod voća. Ovih dana voćari imaju mnogo briga. Poljoprivredni stručnjaci ističu da i nula na termometru može prilično da ugrozi ovogodišnji rod voća i da su u ovom trenutku ograničene zaštitne mere koje voćari mogu da primene u svojim zasadima.

Ove godine rodnost voća - upitna?

"Što se tiče voća ono ima neke svoje kritične faze kada mu ne prijaju niske temperature, što znači u ovom periodu, niske jutarnje temperature mogu da utiču na određene faze razvoja, a to su pre svega faze cvetanja koje su sada u punom jeku. Faza cvetanja najosteljivija je i može uticati na prinos odnosno na smanjenje roda", kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Zaštitite kajsiju krečenjem

U ovom trenutku najugroženija je kajsija. Polovina aprila je vreme kada je većina voćaka u fazi početka cvetanja do otvaranja cveta, zavisno od vrste i sorte.

Krečenje stabla korisno i s jeseni i u proleće (foto Julijana El Omari)

"Kajsija je prva krenula u cvetanje ono što su voćari mogli da urade je svakako zaštita stabla krečenjem, kako bi izbegli rano cvetanje, ali sada je već faza u kojoj je kajsija u punom cvetanju, tako da sada zavisi sve od toga kakva je bila temperatura u ranoj fazi cvetanja, krajem marta u voćnjacima, da li se mraz zadržavao duže ili kraće i kakva je ekspozicija biljke, od svega toga zavisi da li će cvet da strada ili će ipak ostati plodovi koji će dovesti do pojačanog prinosa." 

Hemijske mere obaviti preventivno

Ovih dana značajno je umanjen i broj zaštitnih mera koje voćari mogu da primene. Postoji zadimljavanje koje može da se obavi kako bi se izmrzavanje sprečilo, moglo bi se obaviti i orošavanje, ali za to, kaže naša sagovornica, treba puno vode koja se nanosi u vidu mikrokapljica i to kad je temperatura blizu nule da bi se prosto stvorio sloj koji će zaštititi biljke.

Voću preti mraz, pripremite se za odbranu

"Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta, u fazi belih balona. Sledeće tretiranje je u fazi punog cvetanja. Kod višnje na primer, je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi precvetavanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost, velika količina padavina i produženo cvetanje). Ako dođe do ostvarenja zaraze hemijski tretmani ne mogu zaustaviti zarazu i mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica i zahvatiti i deo zdravog tkiva zbog mogućnosti širenja micelije kroz grančicu", kaže Vukovićeva i dodaje da postoje i određeni preparati koji pomažu biljkama da lakše prevaziđu to stanje.

Nek je voće uvek na trpezi!

Naša sagovornica ističe da bi, u vreme pandemije, voće naročito trebalo da bude zastupljeno na trpezi i to ne samo sezonsko.

"Iako još uvek nemamo sezonskog voća, voće bogato vitaminom C trebalo bi da bude najzastupljenije na našim trpezama tokom ovih dana, iako u proseku treba koristiti sezonsku hranu, jer je ona tada u pravoj hranljivoj vrednosti, dovoljan unos bilo kog voća i povrća zaštitiće nas u dovoljnoj meri." 


Tagovi

Radovi u voćnjaku Zaštita voća od mraza Marina Vuković Krečenje kajsije Hemijski preparati Orošavanje Odstranjivanje grančica


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]