Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta, u fazi belih balona. Sledeće tretiranje je u fazi punog cvetanja, kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.
Imajući u vidu da je zima u Srbiji kasno pokazala 'svoje lice', voćari u Srbiji strahuju da će prelaz sa visokih na niske temeprature umnogome umanjiti ovogodišnji rod voća. Ovih dana voćari imaju mnogo briga. Poljoprivredni stručnjaci ističu da i nula na termometru može prilično da ugrozi ovogodišnji rod voća i da su u ovom trenutku ograničene zaštitne mere koje voćari mogu da primene u svojim zasadima.
"Što se tiče voća ono ima neke svoje kritične faze kada mu ne prijaju niske temperature, što znači u ovom periodu, niske jutarnje temperature mogu da utiču na određene faze razvoja, a to su pre svega faze cvetanja koje su sada u punom jeku. Faza cvetanja najosteljivija je i može uticati na prinos odnosno na smanjenje roda", kaže Marina Vuković, diplomirani inženjer poljoprivrede.
U ovom trenutku najugroženija je kajsija. Polovina aprila je vreme kada je većina voćaka u fazi početka cvetanja do otvaranja cveta, zavisno od vrste i sorte.
"Kajsija je prva krenula u cvetanje ono što su voćari mogli da urade je svakako zaštita stabla krečenjem, kako bi izbegli rano cvetanje, ali sada je već faza u kojoj je kajsija u punom cvetanju, tako da sada zavisi sve od toga kakva je bila temperatura u ranoj fazi cvetanja, krajem marta u voćnjacima, da li se mraz zadržavao duže ili kraće i kakva je ekspozicija biljke, od svega toga zavisi da li će cvet da strada ili će ipak ostati plodovi koji će dovesti do pojačanog prinosa."
Ovih dana značajno je umanjen i broj zaštitnih mera koje voćari mogu da primene. Postoji zadimljavanje koje može da se obavi kako bi se izmrzavanje sprečilo, moglo bi se obaviti i orošavanje, ali za to, kaže naša sagovornica, treba puno vode koja se nanosi u vidu mikrokapljica i to kad je temperatura blizu nule da bi se prosto stvorio sloj koji će zaštititi biljke.
"Hemijske mere zaštite se obavljaju preventivno, pre ostvarenja zaraze. Prvo tretiranje primeniti u fazi pre otvaranja cveta, u fazi belih balona. Sledeće tretiranje je u fazi punog cvetanja. Kod višnje na primer, je potrebno uraditi i treće tretiranje u fazi precvetavanja ako su povoljni uslovi za razvoj bolesti (velika vlažnost, velika količina padavina i produženo cvetanje). Ako dođe do ostvarenja zaraze hemijski tretmani ne mogu zaustaviti zarazu i mora se izvršiti mehaničko odstranjivanje zaraženih grančica i zahvatiti i deo zdravog tkiva zbog mogućnosti širenja micelije kroz grančicu", kaže Vukovićeva i dodaje da postoje i određeni preparati koji pomažu biljkama da lakše prevaziđu to stanje.
Naša sagovornica ističe da bi, u vreme pandemije, voće naročito trebalo da bude zastupljeno na trpezi i to ne samo sezonsko.
"Iako još uvek nemamo sezonskog voća, voće bogato vitaminom C trebalo bi da bude najzastupljenije na našim trpezama tokom ovih dana, iako u proseku treba koristiti sezonsku hranu, jer je ona tada u pravoj hranljivoj vrednosti, dovoljan unos bilo kog voća i povrća zaštitiće nas u dovoljnoj meri."
Tagovi
Autorka