Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jagoda
  • 25.03.2024. 12:00

Zaštitite jagode u plastenicima, može pomoći i beli luk?

Vreme je da se obave tretmani protiv pegavosti jagoda i grinja.

Foto: Bojan Kecman
  • 208
  • 27
  • 1

Neuobičajeno topli februar i mart doveli su do ranije pojave bolesti i štetočina na jagodama, u zaštićenom prostoru. U plastenicima su temperature već danima više od 30 stepeni. To je dovelo do cvetanja jagoda, a time i problema koji proizvođače prate svake godine. Naročito ako su dani topli, a noći vlažne.

Okidač su za pojavu simptoma

Zbog toga, bez obzira na provetravanje, ako su nešto niže noćne temperature, dolazi do kondenzacije i stvaranja povoljnih uslova za pojavu bolesti i štetočina. Pegavost jagoda, Mycospheerella fragariae, dovodi do propadanja listova na kojima se javljaju tamno crvene ili ljubičaste pege koje, nakon nekog vremena, u sredini budu bele.

Bolest se javlja pred cvetanje

Vlažna sredina i nedovoljno provetravanje podstiču razvoj bolesti koja se počinje javljati nakon jačeg rasta lisne mase, pred cvetanje. Bolest se suzbija sistematičnim fungicidima, a pomažu i kontaktni kojih je doduše manje na tržištu jer su mnogi zabranjeni. O izboru sredstava potrebno je konsultovati se sa stručnjacima za zaštitu bilja.

Azijska vinska mušica pretnja za jagodičasto i koštunjavo voće, ali i za vinovu lozu

Jagodina grinja, Tarsonemus pallidus, uzrokuje tanku, jedva vidljivu paučinu koja dovodi do žućenja, a zatim i propadanja listova, naročito mladog lišća. Time se smanjuje asimilaciona površina i biljke zaostaju u porastu i cvetanju. Grinja ima do pet generacija godišnje, a što se tiče suzbijanja, koriste se akaricidi, najbolje pre cvetanja. U vezi sa primenom zaštitinih sredstava, najbolje je konsultovati se sa zaštitarima.

Pomažu i organski preparati

Ako bi proizvođač odlučio da koristi organske preparate, na tržištu se mogu pronaći sredstva na bazi sumpora koja su efikasna protiv grinja. Može da pomogne i beli luk koji se potapa vrelom vodom.

Kombinacija belog luka i čili paprike pokazala se efikasnom

Ostavlja se dva do tri dana kako bi pustio alicin i sumpor, a zatim razredi sa vodom u koncentraciji dve litre vode sa lukom u prskalicu od 10 litara vode. Može se dodati i čili paprika. Ova kombinacija pokazala se kao efikasna u suzbijanju jagodine grinje, ali i koprivine grinje i crvenog pauka.

Zdrav sadni materijal, dezinfekcija zemljišta i redovno provetravanje, takođe pomažu u suzbijanju ovih štetočina.


Tagovi

Jagodina grinja Sumpor Alicin Koprivina grinja Crveni pauk Pegavost jagode


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivreda kao fabrika pod vredrim nebom koja nas svakim novim danom uči nekim novim životnim lekcijama dok ubiramo plodove celogodišnjeg rada sa plodne Vojvođanske zemlje

#RuralFoto #proizvodnja