Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opadanje plodova
  • 14.06.2022. 07:30

Zašto dolazi do opadanja plodova na voćkama?

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uslova uzgajanja, pojave bolesti, napada štetočina i vremenskih prilika.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 299
  • 23
  • 0

Opadanja plodova voćaka koje se dešava tokom juna i jula je česta pojava koja se dešava kod svih voćnih vrsta. Najviše pogađa jabuku, šljivu i citruse, ali i druge voćne vrste. Kod jabuke može biti veoma izražena i dovesti do opadanja 50 odsto nezrelih plodova.

Uzroci su različiti, od genetske sklonosti do uslova uzgajanja, pojave bolesti, napada štetočina i vremenskih prilika.

Mnogo faktora koji deluju 

Opadanje počinje oko 15 do 20 dana pre berbe, zavisno od vremenskih i drugih uslova uzgajanja. U ovom periodu dolazi do stvaranja etilena koji potiče procese stvaranja opadajućeg (apscisnog) sloja na peteljci.

Voćna stabla u proleće imaju mnogo više cvetova nego plodova koje ćemo ubrati. Stablo ne može da ishrani sve one koji su se razvili iz oprašenih cvetova i deo odbacuje, a osim toga, veliki broj može dovesti do lomljenja grana.

Preopterećenost rodom potrebno je dovesti u ravnotežu, jer previše plodova na stablu znači da će biti sitni i manje kvalitetni. Zbog toga se u savremenim voćnjacima obavlja proređivanje.

U savremenim voćnjacima obavlja se proređivanje (Foto: R. Prusina)

Uravnoteženo đubriti voćke

Opadanju će doprineti loše oprašivanje ili slaba aktivnost insekata u vreme cvetanja, preterana letnja rezidba, sušno razdoblje, visoke temperature, ali i pojava bolesti i štetočina.

Zašto, kako i kada proređivati plodove voćaka?

Intenzitetu opadanja doprineće dobro i uravnoteženo snabdevanje biljnim hranivima. Višak kalijuma i narušen odnos kalijuma i magnezijuma doprinose ovoj pojavi. Zbog toga voćke treba uravnoteženo đubriti.

Pre i posle cvetanja potrebno je obaviti prihranu azotnim đubrivima, jer ovaj element utiče na dobro formiranje cvetnih pupoljaka, podstiče rast lastara i plodova, na početku proleća pomaže rast korena.

S azotnim đubrivima ne treba preterivati, posebno u drugom delu sezone. Previše ovog elementa može izazvati preterani rast i ulazak u zimu s nedozrelim mladarima koji lako izmrzavaju.


Tagovi

Opadanje plodova Uzgajanje voćaka Voćni plodovi Uzgoj jabuke Đubrenje voća Proređivanje plodova


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.