Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žute maline
  • 30.07.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Zašto su žute maline sve traženije na domaćem tržištu?

Iako koštaju gotovo duplo više nego obične, sadnice žutih malina sve su traženije na domaćem tržištu. Način uzgoja gotovo svih sorti zlatnih malina identičan je kao i za crvene, ali su daleko popularnije.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 1.012
  • 66
  • 1

Žuta malina (Fall Gold) je sličnog oblika kao klasična, crvena malina, a zbog manjeg udela antocijanina odlikuje je zlatna boja. Plod je generalno mekši i blažeg ukusa nego kod crvene sorte. Stručnjaci kažu da zlatna malina uspeva do 800 metara nadmorske visine, da traži propusno, bogato zemljište slabo kisele reakcije. Uvek je proporučljivo dodavanje organske materije, poput treseta, stajnjaka i komposta.

Međutim, da ova sorta nije zahtevna za uzgoj objašnjava nam naša sagovornica Jelica Bogdanović, penzonerka iz Bečeja.

Malina iz hobija - proizvođač zadovoljan?

"Pre više od dve decenije donela sam sadnice žute maline iz Makedonije. Tamo su bile uzgajane u podnožju Šar-planine i pokazalo se da jednako uspevaju na ravničarskom zemljištu. Moram da kažem da ja svoje maline ne tretiram ni sa čim posebno, niti ih đubrim. Isključivo orezujem u proleće, kao što radim i sa crvenim malinama. Iako su kućni ljubimci gotovo uništili zasad žute maline, ona se veoma brzo povratila i čak se razmnžila. Izuzetno je otporna", objašnjava Bogdanovićeva.

Može da se gaji i u posudi

Na domaćem tržištu cena sadnica žutih malina gotovo je duplo skuplja nego kod crvenih sorti. Komad se kreće od 350 do 500 dinara.

Iako ne mogu da se sade tokom cele godine, idealno vreme je jesen ili proleće na hladnijem području. Preporuka je da se sade na razmaku od 60 cm unutar reda, dok međuredni razmak treba da bude oko 2,50 metara, ukoliko se koristi mehanizacija. Pri sadnji je potrebno dodati pregoreli stajnjak ili kompost i mineralno đubrivo sa više fosfora.

Žuta malina se berbe do početka jeseni

Kao i kod klasične crvene malina, i kod žute izbojci su dugi te ih je potrebno vezivati u špalir uz žicu na visini od 50, 100 i 150 cm od zemlje. Sve nove izdanke, koji poteraju do maja, treba orezati u ravnini sa zemljom, nakon čega se odaberu četiri do pet najzdravijih izdanaka, koji se privezuju uz žicu i pinciraju kasnije na dva metara visine.

Mogu da se gaje i u posudama, pod uslovom da se koristi kvalitetni supstrat i da su saksije minimalne zapremine 10 litara.

Orezivanje u proleće

Ovoj hibridnoj vrsti maline potrebni su sunčeva svetlost i toplota, ali i vlažno zemljište. Da bi se podstakao rast i razvoj biljke potrebno je azotno đubrivo. Međuredno dodavanje stajnjaka je poželjno obaviti svake druge godine, najbolje u jesen, kako bi se održao i popravio kvalitet samog malinjaka i zemljište obogatilo hranljivim materijama.

Nakon berbe, potrebno je ukloniti stare izdanke, kako bi se dobro formirali izdanci koji će doneti rod. Orezivanje, pak, ide u proleće.

Pekmez i liker

U zavisnosti od područja na kom je posađena, žuta malina je spremna za berbu od kraja proleća do početka jeseni.

Višak maline preraditi u ukusne namaze

"Ove godine žute maline su mi sazrele pre crvenih. Iako sam u junu ubrala prve plodove, oni se u malinjaku mogu pronaći i sada, krajem jula. Inače, završila sam berbu crvenih. Pošto nemam velike količine žutih, mešala sam ih sa crvenim i pravila pekmez. To nam je porodično omiljeni proizvod od ove voćke. Usput pravim i domaći liker od crvene maline", kaže naša sagovornica.

Da je zlatna malina vrlo ukusna i savršena za kuvanje, govori činjenica da je renomirani svetski kuvari rado koriste kao specijalan dodatak slatkišima, ali i za atraktivnu dekoraciju jela.


Tagovi

Žute maline Zlatne maline Fall gold Uzgoj maline Jelica Bogdanović Đubrenje maline Supstrat Pekmez od maline Liker od maline


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer