Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 19.11.2023. 18:00

Zbog klimatskih promena i širenja štetočina menja se proizvodnja jagoda

Globalno zagrevanje će verovatno da dostigne 1,5ºC zbog emisija gasova staklene bašte. Povećaće se širenje štetnih insekata. Agrohemijska industrija se priprema za nove rizike.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 77
  • 41
  • 0

Očekuje se da će se u budućnosti izmeniti način uzgajanja, sorte i površine jagoda u Evropi zbog klimatskih promena.

Povećani rizici proizvodnje

Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) u svom Šestom izveštaju konstatovao je kontinuirani uticaj emisija gasova staklene bašte na globalno zagrevanje i naznačio da će verovatno da dostigne 1,5ºC čak i uz vrlo niske emisije gasova staklene bašte. Navedeno je da će se mnogi rizici, kao što je širenje štetnih insekata, povećati.

Novost za jagode dolazi u obliku jeftinijeg uzgoja na poljima pod laganim plastičnim tunelima, ali i napuštanjem uzgajanja u skupim sistemima zatvorenog tipa. Opšti trend će biti maksimiziranje berbe, zbog čega se na tržište uvode nove dvoredne (remontantne) sorte, posebno na evropskom severu.

Zašto i čime malčirati jagodu?

U Kaliforniji se uzgajivači jagodičastog voća već duži niz godina bore protiv stenice iz roda ligusa (Lygus hesperus), koji krajem jula napadaju polja dvorednih jagoda. Moraju da ih sakupljaju jer smanjuju težinu plodova i dovode do deformacija. Štetočina nema vremena da naškodi junskim sortama, ali za remontantne predstavljaju ozbiljan problem.

Novi insekticid

Troškovi borbe protiv ligusa moraju uključivati ne samo one za insekticide, već i herbicide, jer imaju preko 300 biljaka domaćina, uključujući bobičasto voće, povrće i krmne trave.

Specijalista za jagode na Univerzitetu u Kaliforniji Mark Bold, bio je uključen u testiranje novog insekticida. Tvrdi da je "Syngetin" proizvod sa aktivnim sastojkom plinazolinom, koji je u procesu registracije, omogućio smanjenja populacije ligusa kroz dva meseca. Studiju su 2021. i 2022. u Montereju sproveli Bolda i Mark Demkovič, iz "Syngente".

Značaj ovog otkrića je u tome što konvencionalni insekticidi gube svoju efikasnost dve do tri nedelje posle primene. Poljoprivrednici moraju ili da ponove primenu (što se ne uklapa u trend smanjenja agrohemikalija) ili da usisavaju plantaže.

"Pet do šest sedmica supresije ligusa je definitivno napredak. Gotovo potpuna eliminacija uz dugotrajnu kontrolu rezultirala je većim jagodama, u prosjeku 22,5 grama u odnosu na 16,2 grama za biljke tretirane konvencionalnim insekticidima", naveo je Bold.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Tagovi

Jagoda Uzgajanje jagode Jagode u tunelima Štetočine jagode Lygus Plinazolin Agrohemijska industrija Klimatske promene


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.