Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 03.02.2020. 08:30

Zima bez padavina ne odgovara voćarstvu

Kao i ratarstvu, sušna zima, nedostatak padavina i nedovoljno vlage u zemljištu ne pogoduju ni voćarstvu.

Foto: Gordana Nastić
  • 201
  • 41
  • 0

Klimatske promene su sve izraženije iz jedne godine u drugu, a poljoprivrednici često ne mogu da urade ništa kako bi se izborili sa problemima koje neočekivani vremenski uslovi stvaraju na imanjima.

Iako se agrotehnika razvija sve brže u koraku sa razvojem savremenih tehnologija i načina proizvodnje, prilikom nekih vremenskih uslova te mere ne mogu biti od pomoći proizvođačima.

Prethodni meseci bili su veoma topli, temperature iznad proseka nisu odgovarale razvoju voćarstva, a sada zima bez snega ne omogućava stvaranje potrebnih zaliha vlage u zemljištu.

Higijena voćnjaka: Značaj zimskih aktivnosti u voćnjacima i okućnicama

Sušne zime i leta sa neravnomernim padavinama otežavaju proizvodnju

Voćar iz Kaća Branko Lakić suočava se sa svim ovim problemima, a napominje da osim sušne zime uzgajanje njegovih jabuka otežava i neravnomeran raspored padavina u letnjim mesecima.

“Dešavaju se promene. Sve češći su nam pozni mrazevi. Kod jabuke su se dešavali jednom u deset godina, sada su sve češći i češći. Takođe, još jedan problem koji se dešava je neravnomeran raspored padavina u toku letnjih meseci. Dolazi do pojave suša. I još jedan problem jesu tople jeseni i topao početak zime gde biljka ulazi nespremna u zimu i ostaje nam list na stablu kod drveta," ukazuje on.

S obzirom na to da trenutno nema snega, a pitanje je da li će ga uskoro i biti, poljoprivrednici imaju posla u voćnjacima. Trude se da tople dane iskoriste kako bi obavili orezivanje stabala, prenosi RTV.

Očekuje nas neizvesna godina

Nenad Magazin sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, u razgovoru za Agroklub, ocenjuje da će neuobičajeno toplo vreme u januaru, kako kaže, definitivno loše uticati na voćarstvo u Srbiji.

"Pre svega može doći do kretanja vegetacije kod gotovo svih voćnih vrsta pogotovo kod onih koje imaju kraći period zimskog mirovanja kao što su kajsije, trešnje, breskve što onda posle može da ima za posledicu izmrzavanje u fazi cvetanja ili nakon cvetanja ukoliko dođe do prolećnih odnosno kasnih zimskih mrazeva što je situacija koju mi imamo već godinama," navodi on.

Poručuje da ulazimo u jednu neizvesnu godinu koja je, podseća, praćena dosta sušnim uslovima.

"Količine padavina za sada preko zime su vrlo male, nema snežnih padavina, u dubljim slojevima zemljišta nema rezervi vlage, tako da ne možemo reći da je stanje u voćnjacima dobro," ocenjuje Magazin.

Voćari, po njegovom mišljenju, osim prevencije ne mogu da urade ništa. Prevencija, objašnjava, podrazumeva podizanje voćnjaka u adekvatnim uslovima što znači da osetljive voćne vrste treba saditi na višim nadmorskim visinama gde je pojava radijacijskih mrazeva manje izražena ili je uopšte nema. Dodaje i da bi proizvođači trebalo da instaliraju sisteme za navodnjavanje.


Izvori

RTV


Tagovi

Voćarstvo Branko Lakić Poljoprivrednici Klimatske promene Zimski mraz Nenad Magazin


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]