Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni ostaci
  • 19.09.2021. 18:00

Biljne ostatke krajem sezone povrtarenja možete iskoristiti na više načina

Osim što će obogatiti zemlju organskom materijom, biće korisno za prezimljavanje drugog bilja, a osim toga, stvara se i manje otpada.

Foto: Depositphotos/fotomem
  • 203
  • 35
  • 0

Tokom povrtarske sezone u vrtovima se formira puno nadzemne mase, a sve što ostane nakon ubiranja plodova može se dodatno iskoristiti. Osim što će obogatiti zemlju organskom materijom, biće korisno za prezimljavanje drugog bilja, a osim toga, stvara se i manje otpada.

Kada je reč o krompiru i paradajzu, njihove stabljike sadrže otrovnu materiju - solanin, ali to vas ne sprečava da ih iskoristite za malčiranje voćaka i grmova, ali pod jednim uslovom, piše agroxxi. Ovo je povrće sklono virusnim i gljivičnim oboljenjima. Stoga njihove ostatke možete koristiti jedino ako su biljke bile zdrave. Takođe, oni se mogu kompostirati ili ukopati u zemlju gde će se razložiti i postati vredna organska materija.

U jesen se vadi i cvekla, a njeni se listovi mogu koristiti za malčiranje gredica u kojima je posađen ozimi beli luk. Dobro ih je dodati i uz korenje višegodišnjeg cveća, mladih stabala i grmlja jer će im pomoći u prezimljavanju.

Lišće šargarepe idealan je malč za zemljište ispod jagoda i drugog bobičastog voća. Takođe, može se zakopati i u zemlju, a do proleća će postati vredna organska materija ili se pak može dodati na kompostnu gomilu. Pre dolaska zime njime se može zaštititi ukrasno grmlje i cveće, a biljni ostaci će tokom tog godišnjeg doba istrunuti i postati izvor hraniva.

Nadzemni delovi kupusa, paprike i tikvica mogu se koristiti za formiranje toplih gredica gde se stavljaju u njihov donji sloj. Prekriju se đubrivom ili plodnom zemljom. Osim toga, biljni ostaci ovog povrća dobra su osnova za gredicu gde dogodine planirate da sadite krompir i paradajz. Tada je potrebno lišće usitniti i zakopati u zemlju. 

Ostaci mahunarki (mahune, pasulj, grašak, bob, slanutak) vredan su izvor azota. Usitnite ih i ukopajte na mesta u bašti gde planirate da sadite povrće koje inače ima veću potrebu za ovim elementom. 

U slučaju da u svrhu malčiranja želite da iskoristite i korov, pazite da na njemu nema semena. U tom slučaju ga možete kompostirati. 

Svakako treba napomenuti da se za malč, kompost ili đubrivo koriste samo zdravi ostaci koji nisu zaraženi bakterijama ili gljivičnim bolestima. Svo zaraženo lišće bilo da je bolesno ili oštećeno od štetočina mora se ukloniti iz bašte i uništiti. 


Tagovi

Povrće Biljni ostaci Kompostiranje Đubrivo Kraj sezone


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.