• Slatka zimnica
  • 01.11.2018. 16:30

Hitna pomoć za neuspelu slatku zimnicu

I najboljima se dogodi da se na pekmezu uhvati plesan ili se u kompotu pojave mehurići. Sve to možete popraviti, ako otkrijete problem na vreme.

Foto: Bigstockphoto/Keith Homan
  • 491
  • 58
  • 0

Pažljivo ste se držali svih uputstava za pripremu slatke zimnice, ali dogodilo se da se sadržaj poneke tegle počeo kvariti - na površini se skupila plesan ili su se u kompotpu pojavili mehurići. Neka vas to ne obeshrabri, jer se stvar može popraviti ako ste primetili na vreme. 

Evo nekoliko promena koje možete primetiti na zimnici i načina kako da ih popravite.

Kristalići šećera na površini znače da pekmez nije dovoljno kiseo, a uzroka može biti više. Moguće je da je provrio pre nego što se šećer do kraja otopio ili ste stavili previše šećera. Takođe, moguće je da ste pekmez za vreme kuvanja previše mešali ili ste ga jednostavno predugo kuvali. 

Lek za ovu pojavu je da izvadite pekmez iz tegli, ponovo ga prokuvate i dodate limunov sok. Sipajte ga vrelog u čiste i suve tegle. Ako je malo kristala na površini, biće dovoljno da neotvorenu teglu stavite u rernu i polako je zagrevate da se šećer otopi. 

Najvažnija pravila za izradu domaće zimnice

Plesan je važno na vreme otkriti, još dok je u obliku malih, sivih tačkica, kada čitav sadržaj još nije potpuno pokvaren i dok se može spasiti. Uzroka i ovde može biti više. Moguće je da ste zimnicu stavili u vlažnu teglu ili možda niste stavili dosta šećera. Možda niste dobro zatvorili teglu ili ste je držali na vlažnom mestu. 

Šta vam je činiti? Odstranite gornji sloj i odmah potrošite zimnicu. Takođe, možete je prokuvati uz dodatak malo šećera. Međutim, ako ima i malo promenjen miris, bolje sve bacite, a drugi put pripazite. Proverite da li je ostatak zimnice na suvom i tamnom mestu. 

Vrenje prepoznajemo tako što se zimnica počne nadimati i javljaju se mehurići. Uzrok je loš kvalitet voća (ili povrća). Možda ste stavili premalo šećera ili ste sadržaj prekratko kuvali. Takođe, moguće je da ste je držali na vlažnom i toplom mestu. 

Ako na vreme primjetite znakove nadimanja i mehurića, prvo proverite da li se promenio ukus (ima li ukus alkohola, onda je već provrelo), ako nije, prokuvajte i na svaku teglu dodajte sok od pola limuna. Najbolje je da sadržaj odmah potrošite, dok se nije do kraja pokvario. 

Kako napraviti slatku zimnicu od povrća

U slučaju da ne koristite kupovnik pektin, može se dogoditi da ste dobili preredak pekmez. Ova pojava se događa ako ste ga pravili od voća koje se teško zgušnjava ili ste stavili premalo šećera ili ste ga prekratko kuvali. 

Izlijte ga u posudu i kratko prokuvajte, kako ne bi uništili preostale vitamine i ukus. Na svakih 450 do 500 g pekmeza dodajte po 50 g šećera rastopljenog u tri lašike vode i sok od jednog limuna. A jednostavno možete koristiti i kupovni pektin. 

Prekuvani pekmez (pregust), ali ne i zagoreo, da se spasiti ako u teglu dodate malo kipuće vode i promešate sa potpuno čistom kašikom. Možete i celu količinu, iz svih tegli, malo prokuvati sa dodatkom vode i vratiti u čiste i suve tegle. 

Preslatki pekmez prokuvajte sa malo vode i limunovog soka. 

Ostalo vam je starog, otvrdnulog pekmeza od prošlih godina? On se može bez problema koristiti, ali ga za bolji ukus prokuvajte sa malo voćnog soka ili soka od kompota. 


Tagovi

Slatka zimnica Popravljanje zimnice Plesan na pekmezu Preredak pekmez Pregust pekmez Pekmez


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi