• Hokaido tikva
  • 25.09.2019. 10:00

Hokaido tikva odlična je za pripremu marmelade

Meso hokaido tikve slatko je pa u pripremi ne zahteva upotrebu šećera.

Foto: Depositphotos/haraldmuc
  • 183
  • 29
  • 0

Vreme je za tikve - te gastro kraljice koje volimo na sve načine - u čorbama, kao priloge, u pitama, marmeladama ili samostalno pečene i tek posute medom i orasima. Iako može i bez toga. 

Hoćeš puter, stambolku, muškatnu ili hokaido, koja se i kod nas odomaćila i koju nije teško uzgojiti, odličan su materijal za marmeladu i već pomenute delikatese.

Puter tikva - gastronomski užitak

Ovoga puta donosimo recept za marmeladu od hokaido tikve. Njeno meso je slatko pa u pripremi ne zahteva upotrebu šećera kao na primer, marmelada od šargarepe. 

Osim tikve i šećera, potreban vam je još i limun i po želji čokolada i(li) rum. 

Osnovna količina je:

  • jedan kilogram hokaido tikve
  • 350 - 450 g šećera (u zavisnosti koliko slatko volite)
  • dva limuna
  • Čokolada u prahu, kakao i(li) rum (po želji)

Potrebnu količinu prilagođavate svojim potrebama, ali zadržavate ovaj odnos. 

Priprema zimnice: Kupovina ili kuvanje paradajza?

Priprema:

Hokaido tikvu očistite od kore i semenki pa je narežete na sitnije kockice. Nalijete vode da kockice tikve tek budu malo prekrivene i kuvajte dok tikva ne bude mekana.

Kada je tikva mekana (za šta neće biti potrebno puno vremena), ocedite je. U zavisnosti od vaše želje, skuvani komadići mogu da se pasiraju ili samelju štapnim mikserom kako bi dobili jednoličnu masu. Lično više volim marmeladu od tikve sa komadićima koji se osete pod jezikom. Skuvane komadiće izgnječimo presom za pire krompir i dobro izmiksamo običnim mikserom.

Kako napraviti slatku zimnicu od povrća

U ovako pripremljenu smesu dodajte svu količinu šećera. Tikva će da pusti vodu i na redu je ukuvavanje smese. Kada je tikva toliko ukuvala da ostaje trag kada prođete kašikom, dodajte sok od limuna. Masa će opet da pusti vodu. Nastavite sa ukuvavanjem i na kraju dodajte koricu limuna. U ovom trenutku možete dodati čokoladu u prahu, kakao i(li) rum. Još malo nastavite da kuvate, osetićete kada limunova korica počne da pušta svoju aromu.

Vrelu marmeladu sipajte u čiste i sterilisane tegle. Zatvorite tegle i dunstajte pa čuvajte na hladnom i tamnom mestu. 


Tagovi

Hokaido Hokaido tikva Marmelada Priprema Recept


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fotka br. 1: Gospođa čuvarkuća procvetala :) Fotka br. 2: Ekipa pije kafu da to proslavi. :) P. S. A... Pročitaj celu belešku »