Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tikvice bolonjeze
  • 24.02.2019. 15:00

Kako gajiti tikvice bolonjeze

Sorta tikvica cukini bolonjeze rana je sorta, ali za sadnju ipak morate pričekati da prođu prvi mrazevi.

Foto: Bigstockphoto/ustun ibisoglu
  • 767
  • 46
  • 0

Tikvice, bundevice, kako hoćete, u mojoj su porodici omiljeno povrće - pečene, pržene, u supi, ukiseljene... nema načina na koji ih nismo isprobali. Eto, samo još pitu od njih nisam pravila. Prošle godine su nam tako dobro rodile da sam ih iz svog malog vrta delila kome sam stigla, ukiselila sam ih, spremila u zamrzivač. 

Iako volim sve vrste tikvica, od zelenih (obične duguljaste), belih, do zimske turkinje, ne sejem puno vrsta u bašti. Nedavno sam u prodavnici naišla na tikvice za koje je pisalo kako su rana sorta i da se, pazi ovo, u kontinentalnom području mogu na otvorenom sejati već u trećem mesecu. Radi se o tikvici vrste bolonjeze. 

Nakon što sam malo proguglala informacije o ovoj vrsti tikvica koju nikada do sada nisam ni sejala ni jela, shvatila sam da su proizvođači semena malo pobrkali lončiće. Iako se radi o ranoj sorti, ne, ne možete je na otvorenom posejati u martu. Naravno, iskusni povrćari samo bi se nasmejali na ovo, ali puno je vas hobista, bez iskustva koji bi itekako bili razočarani pri uzgoju prema upustvima sa pakovanja. 

U zatvorenom je možete posejati već krajem marta

Šta treba znati o tikvici cukini bolonjeze (zucchino, bolognese)? Ova vrlo plodna biljka daje srednje velike, svetlozelene i vrlo ukusne tikvice. 

Setva u zatvorenom kreće krajem marta i u aprilu. Želite li je posejati odmah na otvorenom, pričekajte kraj maja ili čak juni. Prema iskustvu sa drugim tikvicama, ako je vreme u maju toplo, možete je napolju, u kontinentalnom delu posejati i sredinom maja, a u mediteranskom delu i početkom maja. Najvažnije je izbeći proletni mraz koji će potpuno uništiti mladu, krhku biljku. 

Ova tikvica klija 7 do 14 dana, a temperatura potrebna za klijanje je 20 do 22°C. 

Ako je sadite u zatvorenom, napravite to krajem marta. Potrebne su vam posude zapremnine oko pola litre ako ćete posaditi tri semena od jednom. Ako ćete saditi po jedno seme, dovoljna je posuda od 2 dcl (čašica od jogurta). Koristite najkvalitetniji supstrat za povrće kako biste tikvici od prvog dana osigurali hranjive materije. 

Seme posadite bočno, na dubinu 1 do 1,5 cm i prekrijte zemljom. Kako bi pre proklijale, posudu možete prekriti najlonom kako se zemlja ne bi isušivala, a kada seme proklija, maknite najlon. Zemlju držite vlažnom, ali ne preterujte jer će doći do truljenja. Pre nego što presadite biljke, čekajte da prođu prvi mrazevi. Prilikom sadnje koristite humus. Prvo iskopajte manju rupu u koju ćete staviti pet do šest šaka humusa, zalijte vodom, posadite biljku te je dobro zagrinte do prvih listova. Biljku posadite na sunčanom mestu, sa zaklonom od vetra. 

Šta povećava prinos tikvica i ostalih tikvenjača za 39%?

Ako tikvice sadite direktno u zemlju, na otvorenom, takođe koristite humus. Odmah napravite malu gomilu od zemlje te napravite rupu u koju ćete dodati humus i zalijte vodom. Tri semena posadite bočno, na 1 do 1,5 cm, prekrijte zemljom i malo pritisnite rukom. Ako je vanjska temperatura viša, prekrijte gomilu od zemlje sa slojem slame (3 do 5 cm) kako se zemlja ne bi brzo isušila.

Biljke sadite jednu od druge najmanje metar kako bi imale dovoljno prostora kada se razgranaju. 

Prihranjujte ih svake dve nedelje

Tikvice inače zahtevaju puno hranjivih materija pa kada krenu da rastu prvi plodovi, prihranjujte ih svake dve nedelje tečnim đubrivom (najbolje je organsko đubrivo koje se koristi u proizvodnji paradajza ili sami možete napraviti đubrivo od koprive). Tikvicu možete prihranjivati prskajući list. 

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Takođe, tikvice zahtevaju dosta vode pa ih redovito zalivajte, ali nikako ne po listu što će uzrokovati razvijanje bolesti, nego uz samu stabljiku. Zalivajte je rano ujutro ili pred veče.  U slučaju da nemate mogućnost da ih redovno zalivate, malčirajte zemlju kako se ne bi isušivala. 

Berite ih dok su plodovi mladi i nežni te činite to redovno kako bi podstakli rast i više plodova tokom sezone. Prilikom branja koristite nož te ostavite malo stabljike na plodu kako bi sprečili trulenje ploda u slučaju da ga nećete odmah koristiti.  


Povezana biljna vrsta

Tikvica

Tikvica

Engleski naziv: Marrow squash, Zucchini | Latinski naziv: Lagenaria siceraria (Molina) Standley (sin. Lagenaria vulgaris Ser.) var. hispid

Tikvica stvara kompaktni žbun. Dobri susedi su visoki pasulj, kukuruz, spanać i dragoljub. Najprikladnije su sorte bez vreže jer zauzimaju manje mesta u vrtu. Svojim širokim... Više [+]

Tagovi

Tikvica Tikvice bolognese Zucchini Rana sorta Sadnja Uzgoj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D