Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica od cvekle
  • 04.11.2019. 12:00

Kako sačuvati cveklu za zimu

Cvekla je nezaobilazno zimsko povrće koje možemo da konzumiramo na puno načina - kao ukiseljenu, čips ili sok. Ili je možemo sačuvati u trapu kako bi bila sveža do proleća.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 4.566
  • 137
  • 0

Cvekla je jedno od najzdravijeg zimskog povrća. Bogata je vitaminom B, gvožđem, manganom, selenom, jodom, fosforom, bakrom, magnezijumom i kalijumom. Sadrži antioksidans betacijanin, pigment koji je zaslužan za intenzivnu crvenu boju cvekle, a koji deluje tako da sprečava proizvodnju nitrozamina, koji se dovodi u vezu s nastankom raka.

List cvekle je takođe vrlo zdrav, o čemu smo na našem portalu već pisali. 

Cvekla: Lišće zdravije od korena, sada je vreme da je posadite

Cveklu za zimu možete pripremiti na više načina. 

Kiseljenje cvekle

Uobičajeno je kiseljenje cvekle, a ja to radim po starom porodičnom receptu: 

5 kg cvekle
1/2 litre vode
1/2 litre jabučnog sirćeta
45 dkg šećera
3 kašike vrhom soli
1/2 vrećice kima
naribani koren rena

Cveklu operite od zemlje i stavite da se kuva u veći lonac. Kada zakuva, kuvajte je pola sata, ako je veća i do 45 minuta. U međuvremenu pripremite rastvor od vode, sirćeta, šećera, soli, kima i rena. Kada je cvekla kuvana, ocedite je i dok je vruća, rukama gulite kožu (kada se ohladi, teže će biti ukloniti kožu). Dobro očistite ostatke kore pa cveklu isecite na kolutiće. Prelijte je pripremljenim rastvorom i slažite u bocu. U svaku bocu dodajte rastvora da prekrije cveklu. Nakon toga je dinstajte u vodi još 20 minuta. U slučaju da ćete staviti konzervans (5 grama na ovu količinu), nije potrebno dinstanje. 

Osim ovog načina, cveklu možete skuvati, očistiti i zamrznuti pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i praviti salatu po želji. 

Čips od cvekle

Od cvekle možete napraviti i zdravi čips. Svežu cveklu operite, ogulite i isecite na tanke kolutiće. Posolite je, pobiberite (ili stavite druge začine po želji) i zalijte s malo maslinovog ulja, dobro promešajte. Poslažite kolutiće na pleh na kojega ste stavili papir za pečenje. Pecite u rerni 20 minuta na 100°C. 

Cveklu možete i sušiti, bez začina te kasnije koristiti u pripremi jela. 

Sok od cvekle 

Ako imate veću količinu cvekle, od nje možete pripremiti i sok. Imate li sokovnik, olakšaćete sebi stvar. Dovoljno je svežu cveklu narezati na komadiće i ubaciti u sokovnik. Cvekla se odlično slaže sa mrkvom, peršunom i celerom, a od voća sa jabukom, narandžom, mandarinom i limunom. Po želji zasladite. 

Ako nemate sokovnik, naribajte cveklu (i ostalo povrće i voće ako želite takvu kombinaciju) i ostavite da stoji nekoliko sati te pusti sok. Nakon toga je stavite u gazu i istisnite sok. Spremite ga u boce, a ako ga želite duže čuvati, zamrzinte ga ili sterilizirajte u pećnici. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu. 

Naravno, cveklu možete čuvati i u trapu

Skladištenje korenastog povrća

Tada ćete je imati svežu preko čitave zime, a osim prethodnih recepata, odlična je sveže naribana u kombinaciji sa salatom od kupusa, ali i pečena u rerni sa mesom i krompirom. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, koren, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvetnu stabljiku, cvet, plod i seme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Zimnica Kisela cvekla Čips od cvekle Sok od cvekle Zamrzavanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.