Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opalo lišće
  • 09.10.2023. 07:30

Lišće na zelenoj površini - ostaviti ili ukloniti?

Jedni su za, a drugi protiv i obe grupe su u pravu. Šta onda treba da uradite?

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
  • 3.871
  • 223
  • 0

Ostaviti ili sakupiti opalo lišće? Jedni su za, a drugi protiv i obe grupe su u pravu. Brojne su prednosti i mane lišća na zelenoj površini. Sada, u jesen, opada sa grana i ima ga u velikim količinama. Možemo da ga iskoristimo na razne načine, ali je važno o kakvoj vrsti drveta se radi i da li potiče sa zdravog stabla.

Različita namena

Kada ga ostavimo na površini travnjaka može da bude prirodno đubrivo, ali u debljem sloju, ako je još vlažno i teško, stvara sloj koji dovodi do propadanja trave. Najbolje ga je pograbuljati i nagrnuti oko stabala i žbunova, jer tako direktno đubrimo zonu korena.

Osim toga, može da deluje kao malč, termoizolacioni sloj. Kao malč se koristi i za gredice za povrće i cveće. Na stazama ga treba izbegavati ili kombinovati sa drugim materijalima, jer ga padavine čine klizavom površinom i može da bude opasno za hodanje, pogotovo za decu i starije osobe.

Ako imate veliku količinu, možete da napravite lišćar. U slučaju da možete kombinovati zelenu masu i osušeno lišće iskoristite ga za kompostiranje.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća?

Prirodno je stanište za veliki broj životinja, najviše insekata. U sloju ispod lišća buja život. Poboljšava se kvalitet zemljišta, njegove vodno-vazdušne osobine, struktura i snabdevenost hranljivih materija. Zbog više insekata privlači ptice, ali i vodozemce.

Mane ostavljanja

Pored velikog broja prednosti ostavljanje ima i čitav niz mana. Pazite o kojoj vrsti stabla se radi. Neke u svojim listovima imaju materije koje mogu štetno da deluju na druge biljne vrste. Takav je orah.

Može li se kompostirati lišće oraha?

Deblji slojevi sprečavaju rast trave. Pojedinih godina, zbog obilnih padavina oni trule.

Takođe, u slučaju da se radi o bolesnim stablima potrebno ga je sakupiti i uništiti, najbolje spaliti. Veliki boj prouzrokovača prezimljava u tkivu opalog lišća. Slična je situacija i sa brojnim štetočinama.

Ako je slučaj da imate problem sa bolestima i štetočinama, njegovo sakupljanje i uništavanje je obavezna sanitarna mera koju sprovodimo u cilju zaštite bilja.


Tagovi

Opalo lišće Kompostiranje Kompostiranje lišća Ostavljanje lišća Uklanjanje lišća Lišće na travnjaku Šta sa lišćem


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.