Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenik
  • 22.09.2019. 10:00

Plastenik nije garaža - očistite ga i pripremite za zimu

Najvažnija aktivnost nakon završetka sezone je čišćenje plastenika. Veoma česta slika je da po završetku sezone baštovani amateri ostave sve biljne ostatke u plasteniku i da u tako neočišćen plastenik odlože kante, alat, ogrev za zimu, ambalažu od pesticida. Nekima plastenik tokom zime služi i kao garažni prostor.

Foto: Pixabay/JamesDeMers
  • 307
  • 21
  • 0

Dani postaju sve kraći i hladniji. Ipak, lepe jesenje dane možemo da iskoristimo da pripremimo plastenik za zimu. Bez obira da li ćete uzgajati zimsko povrće ili ćete u potpunosti da prestanete sa radovima u plasteniku potrebno je odraditi pripremu plastenika za zimu. To će vam olakšati radove oko setve, odnosno sadnje zimskog povrća, setvu i sadnju tokom proleća, smanjiti pojavu biljnih oboljenja, napad štetočina, ali i umanjiti štete na plasteniku tokom zime.

Očistite plastenik

Najvažnija aktivnost nakon završetka sezone je čišćenje plastenika. Veoma česta slika je da po završetku sezone baštovani amateri ostave sve biljne ostatke u plasteniku i da u tako neočišćen plastenik odlože kante, alat, ogrev za zimu, ambalažu od pesticida. Nekima plastenik tokom zime služi i kao garažni prostor.

Sve to je neodgovorno ponašanje i takvi vlasnici veoma brzo odustaju od uzgajanja povrća u plastenicima. Razlog tome je što njihov plastenik zbog neadekvatne brige postaje izvor prouzrokovača biljnih oboljenja, štetočina, zemljište postaje zatrovano raznim materijama, zbijeno. Često zapušteni plastenici tokom zime propadaju, urušavaju se.

Posle završetka vegetacije iz plastenika uklonite sve biljne ostatke, konopce za zatezanje, folije za prekrivanje.  Biljni ostaci se uklanjaju po završetku vegetacije, što duže ostaju u plasteniku više će se nakupiti štetočina i pojaviće se biljna oboljenja koja mogu prouzrokovati štetu na sledećim usevima. Sakupljeni biljni materijal može da se kompostira.

Kako pripremiti kompost

Većina baštovana amatera iskoristiće kompost za đubrenje zemljišta u plasteniku. Uobičajeno je da dodaju jednu kantu zrelog komposta i jednu šolju, manju posudicu, pepela po m².

Pregledajte sve delove plastenika

Bez obzira što ste tokom proleća isključili sistem zagrevanja plastenika i mislite da je sve u odličnom stanju, potrebno je još jednom sve pregledati. Uradite "probni rad", proverite i promenite sve neispravne delove.

Pregledajte foliju plastenika i sve dodatne folije da nisu pocepane. Pripremite materijal za izolaciju plastenika. Ovo je posebno važno za one kod kojih je plastenik izložen hladnim vetrovima. Proverite u kakvom su stanju vrata i sistemi za ventilaciju plastenika.

Ukoliko plastenik nećete koristiti tokom zime, a imate sistem za zalivanje, ispustite vodu iz svih cevi. To će sprečiti mržnjenje zaostale vode i pucanje cevi i ventila.

Proverite stanje armature plastenika, zategnutost vijaka i zategnutost folije. Zbog opterećenja snega može doći do krivljenja i lomljenja armature plastenika ukoliko armatura nije čvrsta. Kod plastenika koji se ne koriste tokom zime najbolje je ukloniti foliju. Na taj način produžujete dugovečnost plastenika. Ako je potrebno armatura se može ojačati postavljanjem raznih potpornih stubova jer će to spasiti plastenik od urušavanja zbog težine snega ili zbog udara vetra.

Ukoliko plastenik nećete koristiti tokom zime, a imate sistem za zalivanje ispustite vodu iz svih cevi. To će sprečiti mržnjenje zaostale vode i pucanje cevi i ventila.

Posebno je potrebno ojačati središnji deo krova plastenika jer se na tom mestu armatura najbrže iskrivi ili slomi zbog opterećenja. Tokom zime potrebno je čistiti sneg koji se zadrži na plasteniku.

U zavisnosti od stanja u plasteniku pristupa se dezinfekciji plastenika, zemljišta u plasteniku. 

Dezinfekcija plastenika - uspešna proizvodnja

Kako bi poboljšali strukturu zemljišta u plasteniku prilikom oranja u malim plastenicima možemo dodati peska koji će poboljšati rahlost zemljišta.

Zemljište se može i malčirati. Na taj način će zemljište u plastenicima da sačuva vlagu i ostane rastresito do proleća. Zemljište u plasteniku se isušuje tokom zime, posebno kada je okolno tlo prekriveno snegom, a dan je sunčan.


Tagovi

Plastenik Čišćenje Deiznfekcija Kompostiranje Priprema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.