Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurkuma
  • 05.04.2020. 18:00

Prah kurkume ima značajnu korist u ekološkoj zaštiti biljaka

Konzumiranje kurkume ima brojne koristi za naše zdravlje, a koristi se i u baštovanstvu. Saznajte za šta se sve upotrebljava i na koji se način primenjuje.

Foto: Flickr/Strato Photography
  • 1.239
  • 18
  • 1

Kurkuma (Curcuma longa) je jedan od obaveznih sastojaka u kuhinjama Južne Azije, a neizostavni je sastojak mešavine začina poznate kao kari. Hrani daje egzotičan ukus, a ima mnoga lekovita svojstva, pa se koristi u alternativnim načinima lečenja.

Ovaj začin pun je antioksidansa i antiseptičkih svojstava zbog kurkumina, a sadrži i jedinjenja koji pomažu u borbi protiv raka, poboljšavaju zdravlje mozga, probavu i drugo. Kako piše balconygardenweb, od ove zanimljive biljke koristi bi mogli da imaju i brojni baštovani.

6 začina koje možete gajiti u dvorištu i u kući

Pasta od praha kurkume koristi se za tretiranje poderotina i manjih krvarenja rana usled povreda. Isto vredi i za biljke, pogotovo ako se radi o premazivanju rana na drveću i grmlju koje su nastale rezidbom. Pasta od kurkume će sprečiti bakterijske i gljivične bolesti, pa će i ubrzati procese zacelivanja rane.

Može se koristiti u zaštiti od mrava. Oni je izbegavaju, a kako biste zaštitili biljke, oko nje posipite kurkumu, ali i na listove te bilo koje mesto u bašti na kojem želite da se rešite tih insekata. Treba napomenuti da je kod primene ovakvih prirodnih metoda ključna upornost, pa ne odustajte lako.

Suzbijte mrave u vrtu prirodnim preparatima

Ukoliko na biljkama uočite praškastu plesan, takođe im može pomoći ovaj začin. Pomešajte kurkumu i drvni pepeo u razmeri 1:2 i tom mešavinom pospite zaražene biljke. Posipanje se preporučuje rano ujutro, jer će rosa na lišću duže zadržati prah.

Osim toga, kurkumom se mogu lečiti ujedi od insekata. Ako vas u bašti 'bocne' pauk, komarac, mrav, osa ili bilo koji drugi insekt, u dve kašike praha kurkume dodajte malo vode, kako bi dobili pastu i nanesite je direktno na crvenilo od ujeda na koži. Kurkuma se brzo upija u kožu i smanjuje svrab.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Kurkuma Prah kurkume Korišćenje kurkume Curcuma longa Zaštita od mrava Rane nastale rezidbom Praškasta plesan


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta