Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva povrća
  • 28.02.2021. 07:30

Setva rasada u kutije za jaja - dodajte im talog kafe

Sve što vam treba su makaze, malo zemlje, suvi talog kafe, seme, vodonepropusna podloga i naravno, kartonske kutije za jaja.

Foto: Flickr/wildeastcreative
  • 1.679
  • 315
  • 0

Umesto kupovnih kontejnera za rasad, seme možete posejati i u kutije za jaja. Kako piše dengarden, one su, uz dodatak taloga od kafe odlične za hobi povrtare koji žele da uštede novac i sačuvaju okolinu.

Talog kafe ili soc je bogat izvor azota, kalijuma, magnezijuma i fosfora, a mnogi ga vrtlari smatraju korisnim, prirodnim i efikasnim načinom podsticanja rasta biljaka bez upotrebe hemikalija i pesticida. Osim toga, u ovoj kombinaciji pomaže i u održavanju visokog nivoa vlage.

Kako sejati?

Vratimo se na setvu povrća. Sve što vam je potrebno su makaze, malo supstrata, sušeni talog od kafe pri čemu treba biti oprezan da on ne sadrži veštačke zaslađivače i mleko, zatim seme, vodonepropusna podloga, i naravno, kartonske kutije za jaja.

Prvo pomešajte soc i zemlju u jednakim odnosima. Zatim izrežite kutije kako bi poprimile oblik malenih posudica. Iako, može se saditi i bez rezanja, ali tada će doći do komplikacija i lomljenja malih biljčica kod odvajanja i pikiranja

Čašicu napravljenu od kutije treba napuniti do pola smesom zemljišta i taloga kafe, a zatim staviti seme. Pri tome treba uzeti u obzir dubinu setve naznačenu na pakovanju povrća. S obzirom na to da neće svako niknuti, u jednu čašicu posejte po dve semenke većeg povrća poput bundeva, paradajza, paprike, kupusa, krastavaca i slično, savetuje agroxxi.  

Nakon što posejete seme, pokrijte ga tankim slojem mešavine soca i zemlje, bez pritiskanja. Izrezane posudice od kutije složite ne vodonepropusnu podlogu poput dublje tacne, plastične ili slične posude. Vodu dodajte direktno u tu posudu, a kartonske čašice će je upiti koliko je potrebno i održati seme vlažnim. Treba napomenuti da je važno pažljivo održavati nivo vode na dnu kako se karton ne bi raspadao.

Rasad treba držati na sunčanom i toplom mestu, a osim ovoga načina neki povrtari seju svoje biljke u polovine ljuski od jaja koje potom stave u spomenute posudice, ali onda biljke treba zalivati odozgo.

U slučaju da nećete pikirati, koren sadnica će verovatno prerasti čašice pre nego što one budu spremne za sadnju na otvorenom. Tada ih jednostavno posadite zajedno sa kartonom u veću posudu, ili, ako vremenski uslovi dozvoljavaju i na stalno mesto.  

Foto: Servis Flickr licenca C


Tagovi

Setva Rasad Kutije za jaja Baštovanstvo


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P