Danas sve češće vidim kako, posebno hobi baštovani, većinu vrsta povrća uzgajaju iz rasada. Pa čak i grašak. Ipak, mnoge vrste povrća ne vole presađivanje pa bi takav način proizvodnje trebalo izbegavati.
Kada sam bila dete, paradajz smo uvek sejali motikom, dakle direktno u zemlju. Povremeno bismo nabavili nešto rasada koji bismo presadili u zemljište, da pre dođu plodovi. Ipak, paradajz je uvek išao direktno u zemlju. Pod motiku. I tikvice, krastavci i većina drugog povrća.
Danas sve češće vidim kako, posebno hobi baštovani, većinu vrsta povrća uzgajaju iz rasada. Pa čak i grašak. Ipak, mnoge vrste povrća ne vole presađivanje pa bi takav način proizvodnje trebalo izbegavati.
Biljke koje ne vole presađivanje su mahunarke (pasulj, grašak, leguminoze), repa, cvekla, rotkvica, šargarepa, peršun, spanać, blitva.
Povrće kao što je repa, cvekla, mrkva, peršun i blitva, možete kod proređivanja, koje se radi da biste proredili pregusto zasađeno povrće, nakon što ste ga iščupali sa korenom, posaditi na drugo mesto. Tim biljkama potrebno je puno vode i pažnje na početku vegetacionog perioda i ne očekujte od njih da će napredovati kao one koje su rasle na mestu na kom ste ih posejali.
Povrće kao što su krastavci, tikvice, bundeve, dinja, lubenice, mogu se presaditi, ali će im trebati vreme da se prilagode na novonastale uslove. Sa ovim biljkama posebno je problem u slučaju da ih presadite u vreme kada su temperature već visoke (što bi se moglo dogoditi ovog proleća) pa zahtevaju više pažnje, zalivanja, zaštite. Zato je bolje posejati ih direktno u zemlju.
U jednu kućicu posejte više semena ovih biljaka, a nakon što izrastu, izvadite one koje su se slabije razvile ili ih presadite na drugo mesto. U jednoj kućici ostavite dve, najviše tri stabljike ovoga povrća.
Paradajz je vrlo izdržljiv pa ga možete posejati i pikirati Ili ga ne morate ni pikirati nego kada dovoljno naraste, presaditi u zemlju. Možete i da ga posejete direktno u zemlju, po 4 - 5 semenki po kućici i onda slabije biljke odstraniti ili ih presaditi na drugo mesto. Takođe, možete ga posejati u jedan manji red u bašti i iz njega rasađivati dalje.
Povrće koje se najčešće uzgaja za presađivanje (bilo da je reč u zaštićenom prostoru ili na otvorenom) su celer, patlidžan, kelj, brokuli, kelerabu, praziluk i paprika. Međutim i njih možete na jedno mesto u bašti posejati, a nakon što dovoljno naraste, presaditi na predviđeno mesto.
Tagovi
Autorka