Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštenski alat
  • 05.03.2020. 10:00

Za održavanje bašte i voćnjaka potreban vam je dobar alat, ali i dublji džep

 U današnje vreme ponuda ručnih poljoprivrednih alatki na srpskom tržištu je velika, a internet je preplavljen sajtovima na kojima se prodaje ovaj alat. Motika, ašov, lopate, grabulje, metlice, creva za vodu i priključci, samo su deo asortimana koji vam je potreban.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 684
  • 46
  • 0

Ako kojim slučajem posedujete baštu, vrt ili dvorište, a volite i da se amaterski bavite povrtarstvom i baštovanstvom, sigurno vam je poznato da su ručni alati za obavljanje ovih poslova neophodni u vašem domaćinstvu. 

Kako očistiti, naoštriti i održavati baštenski alat?

U današnje vreme ponuda ručnih poljoprivrednih alatki na srpskom tržištu je velika, a internet je preplavljen sajtovima na kojima se prodaje ovaj alat. Motika, ašov, lopate, grabulje, metlice, creva za vodu i priključci, samo su deo asortimana koji vam je potreban. 

Pripremite svoj alat

Cene su različite, ali preporuka je da kupite ipak one kvalitetnije i izrađene od dobrog materijala. Naoštren ašov ili motika mnogo će vam olakšati kopanje i okopavanje zemljišta, bilo da ga pripremate za sejanje povrća ili za sadnju cveća. Ukoliko imate prostrano dvorište, metlice i grabulje su vam neophodne za sakupljanje suvog lišća ili pokošene trave. 

Cvećarstvo isplativo uz posvećenost i državne subvencije

Ako ste vlasnik male okućnice, trebalo bi da imate bar osnovni cvećarski alat, poput makaza za orezivanje cveća ili voćki. U ovaj alat spadaju još i ralice, male grabulje, male motike, koje se koriste za održavanje gušćih leja, većih žardinjera i terasa. 

Za sadnju i setvu cveća možete da kupite ručne sadilice i sejalice za lukovice. Ukoliko želite da imate lep, zelen i uredan travnjak, biće vam potrebna mala kosilica, kao i crevo sa dodatkom za zalivanje. 

Povedite računa o materijalu od kog je napravljen alat

Kada kupujete alat, vodite računa o materijalu, jer je svaki od njih napravljen od različitih materijala. Danas na tržištu postoje kovani i limeni ašovi, zatim aluminijumske, kaljene i kovane lopate kao i grabulje u raznim veličinama. 

Koje su cene baštenosg alata?

Kako bismo vam olakšali kupovinu istražili smo koliko košta osnovni alat za mini poljoprivredne radove. 
U online prodavnicama cene su manje - više iste ili slične, te kaljena lopata bez držalja je 305 dinara, kovani ašov je 700, a motičica špicasta sa rogom iznosi 371 dinar, dok ostale vrsta motičica staju od 250 do 500 dinara.

Zvezdasti kultivator je 990 dinara, a limeni ašov 309 dinara, žičane metlice za travu koštaju od 200 do 500 dinara, a cena zavisi od veličine i ojačanja. Grabulje su između 1.300 i 1.500 dinara, a aluminijumska lopata 660 dinara.

Uštedite vreme i napravite vrt koji se lako održava

Set cvećarskog alata od plastike je 355 dinara, dok aluminijumski alat staje oko 700 dinara. Makaze za sečenje žive ograde i voćki su od 1.000 do 1.500 dinara, dok su ručne makaze za branje grožđa od 600 do 650 dinara. Vlagomer je oko 6.000 dinara, a motika sa drškom oko 1.900 dinara. Plastična prskalica za travnjak je 800 dinara.

Ukoliko volite povrtarstvo i želite da imate beli i crnu luk za kućnu upotrebu, ručna sejalica za ove dve vrste luka je oko 3.000 dinara. Ručna grtalica namenjena za pravljenje brazde za sejanje, luka, paprike, salate, sitnog semena, peršuna i šargarepe je 1.200 dinara. Ručni kultivator je 1.700 dinara, dok se cena ručnog frezera 'kreće' između 700 i 1000 dinara.

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Ukoliko vam se ove cene čine previsoke, potreban alat možete da potražite i na sajtovima polovne robe; mašina, alata i drugih predmeta, na kojima su cene pojedinih alata i duplo jeftinije od cene novog.


Tagovi

Baštenski alat Priprema alata Alat za baštu Voćarske makaze Cvećarski alat Motika Ašov Lopata Cene alata


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!