Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.06.2024. 12:45

Do petka veoma nestabilno vreme - moguć grad i olujni vetrovi

Neophodne su nove količine padavina kako bi prolećni usevi koji ulaze u generativne faze razvoja imali povoljnije uslove za razvoj.

Foto: Depositphotos/Juliedeshaies
  • 129
  • 14
  • 0

Promenljivo oblačno, toplo, sparno i nestabilno vreme očekuje nas do petka (28. jun). Možemo i dalje očekivati pojavu pljuskova, grmljavine, ali i lokalnih grmljavinskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom, prognozira Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

Od subote (29. jun) do ponedeljka (1. jul) doći će do kratkotrajne stabilizacije vremena, pa se očekuje sunčano i veoma toplo vreme.

"Pljuskovi sa grmljavinom mogući su tek ponegde u brdsko planinskim predelima. Od utorka (2. jul) bilo bi ponovo nestabilno sa pljuskovima praćenim grmljavinom", kažu iz RHMZ.

Za područje Beograda do petka je na snazi narandžasti meteo alarm zbog moguće pojave olujnog vetra i grada.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije  preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Manjak vlage u zemljištu

Procenat padavina u poslednjih mesec dana u odnosu na prosek je u celoj zemlji između 50 i 125 odsto. Zaliha vlage u dubljim i slojevima obradivog zemljišta je veoma mala, tako da su neophodne nove količine padavina kako bi prolećni usevi koji ulaze u generativne faze razvoja imali povoljnije uslove za razvoj.

U uslovima tropskih temperatura i odsustva padavina očekuje se ubrzani razvoj štetočina u biljnoj proizvodnji, podizanje njihove brojnosti i šteta na usevima i zasadima. U usevima soje, lubenica, višanja, šljiva, jabuka i krušaka može doći do podizanja populacije grinja kao što su obični paučinar, crveni voćni pauk, rđaste grinje.

Grinje i stenice ugrožavaju useve soje. Zaštitite biljke na vreme

U zasadima vinove loze uočene su larve drugog i trećeg razvojnog stepena cikade koja je prenosilac fitoplazme, prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze.  Otpočeo je let i piljenje larvi druge generacije jabukinog i šljivinog smotavca, a u zasadima krušaka je počelo piljenje larvi treće letnje generacije obične kruškine buve.

U pogledu biljnih bolesti, u uslovima suvog i toplog vremena patogeni koji se neometano razvijaju su prouzrokovači pepelnica.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Grad Olujni vetar RHMZ Grinje Pepelnica


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]