Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 18.06.2019. 11:00

Do ponedeljka moguće vremenske nepogode, od sledeće nedelje i do 35°C

U Srbiji se do 24. juna očekuje promenljivo oblačno, toplo i sparno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje u kome je istaknuto da se do kraja nedelje očekuju razvoji sporopokretne oblačnosti koja će lokalno uslovlјavati veoma obilne plјuskove, grad i jak vetar. Količina padavina izrazito neujednačena. 

Foto: Zlatko Markovinović
  • 228
  • 36
  • 0

U Srbiji se do 24. juna očekuje promenljivo oblačno, toplo i sparno vreme, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Lokalno su moguće i vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.

Samo bi od četvrtka 20. do subote 22. juna preovlađivalo sunčano vreme sa ređom pojavom pljuskova i grmljavine. Maksimalne dnevne temperature vazduha bi imale vrednosti od 25 do 31°C.

Upozorenje: Do kraja sedmice pljuskovi, grad i jak vetar 

Hidrometeorološki zavod Srbije je izdao upozorenje u kome je istaknuto da će do kraja sedmice biti nestabilno i sparno i da se očekuju razvoji sporopokretne oblačnosti koja će lokalno uslovlјavati veoma obilne plјuskove, grad i jak vetar. Količina padavina izrazito neujednačena. 

U utorak i sredu, 25. i 26. juna, prognozira se pretežno sunčano vreme uz porast dnevne temperature koja bi u većini mesta bila iznad 30°C, ponegde i do 35°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 u delovima severozapadne, centralne i južne Srbije preovladavaće jako do ekstremno vlažni uslovi, u delovima severne Srbije umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

U zasadima jabuke piljenje larvi jabukinog smotavca 

Toplo i sunčano vreme povoljno utiče na aktivnost insekata štetočina. U zasadima jabuke i šljive u toku je intenzivno piljenje larvi prve generacije jabukinog/šljivinog smotavca, a u zasadima kruške piljenje larvi druge letnje generacije kruškine buve.

Jabukin, breskvin, šljivin smotavac i kako ih suzbiti

Kod ratarskih kultura registrovana su položena jajna legla prve generacije kukuruznog plamenca. U toku je polaganje jaja prve generacije ove štetočine. U pogledu biljnih bolesti, period primarnih infekcija prouzrokovača čađave pegavosti lista i plodova jabuke je završen, pa se hemijske mere zaštite ne preporučuju.

U vinogradima gde nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite, registruju se simptomi plamenjače i pepelnice vinove loze.

Na pšenici je uočeno prisustvo simptoma šturosti klasa 

Kod ratarskih useva uočeno je prisustvo pega od prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. U zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, prisustvo pega je registrovano na oko 30% pregledanih biljaka.

U usevima krompira vizuelnim pregledom je registrovano prisustvo simptoma plamenjače i crne pegavosti krompira.

Posle obilnih padavina česte su zaraze klasa pšenice. Kako pomoći biljkama?

Na pšenici je uočeno prisustvo simptoma šturosti klasa pšenice. Simptomi na klasu se registruju u vidu belih klasova sa šturim zrnima, a na klasovima se formira crvenkasta prevlaka od micelije gljive. Pored gubitka prinosa, gljiva ima sposobnost sinteze mikotoksina koji su štetni po zdravlje ljudi i životinja.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Jun Jabukin smotavac Kukuruzni plamenac Plamenjača Pegavost lista šećerne repe


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li kod vas ima snega? Ove godine je u nekim krajevima Srbije pao mesec dana ranije nego prošle godine. I vreme je!
Selo Jakovac, opština Knjaževac