Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 14.08.2018. 11:00

Kiša se vraća u naše krajeve

Agrometeorološki uslovi u prvoj dekadi avgusta pogodovali su svim poljoprivrednim kulturama.

Foto: Flickr / Dimitar Bachvarov
  • 437
  • 31
  • 0

Srbiju danas posle podne i uveče na severu i zapadu, a u sredu i četvrtak, 15. i 16. avgusta, uz manji pad temperature i u ostalim krajevima, očekuje promenljivo oblačno vreme mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U periodu od 17. do 19. avgusta očekuje se
pretežno sunčano i toplije vreme sa lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u centralnim i južnim krajevima. Od 20. do 22. avgusta prognozira se naoblačenje praćeno padom temperature, kišom mestimično i pljuskovima sa grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne, istočne i jugozapadne Srbije biti umereno do jako vlažni uslovi.

Agrometeorološki uslovi u prvoj dekadi avgusta pogodovali su svim poljoprivrednim kulturama.

Vreme pogodovalo štetočinama i bolestima

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih sedam dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata štetočina. Pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo jaja pred piljenje treće generacije jabukinog smotavca. Na lovnim klopkama u zasadima vinove loze registrovano je prisustvo odraslih jedinki azijske voćne mušice. Pored toga, na grozdovima je utvrđeno i prisustvo jaja pepeljastog grožđanog moljca u različitim embrionalnim fazama razvoja. U narednim danima doći će do početka piljenja larvi treće generacije ove štetočine.

Insekata ima i na ratarskim kulturama. Konstantno se beleže visoki ulovi druge generacije kukuruznog plamenca i pamukove sovice na paprici, semenskom kukuruzu i kukuruzu šećercu, duvanu kao i na postrnoj boraniji. Narednih dana, sa porastom temperature, očekuje se intenzivnije polaganje jaja i piljenje larvi ovih štetočina.

U pogledu biljnih bolesti u prethodnom periodu su vladali izuzetno povoljni uslovi za infekciju i širenje pegavosti lista šećerne repe. Ovo je period kada treba zaštititi plodove jabuka od prouzrokovača truleži ploda.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Avgust 2018 Vreme Temperatura Kiša Štetočine Bolesti

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)