Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 02.04.2024. 10:30

Novi porast temperature od petka, u delovima Srbije jaka suša

Tokom noći između srede i četvrtka, kao i u četvrtak (4.4.) uslediće prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom.

Foto: Depositphotos/ farvatar
  • 196
  • 44
  • 0

U Srbiji će danas (2.4.) biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Slično vreme očekuje nas i sutra (3.4.), biće umereno oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, najavljuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Tokom noći između srede i četvrtka, kao i u četvrtak (4.4.) uslediće prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom. Od petka (5.4.) očekuje nas pretežno sunčano vreme uz porast temperature.

Prema prognoziranim vrednostima, u delovima zapadne, severne, centralne i istočne Srbije preovladavaće umerena i jaka suša. U ostalim krajevima Srbije biće normalni uslovi vlažnosti.

Trips u zasadima breskve

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih sedam dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima bresaka i nektarina koji se nalaze u fazi precvetavanja uočeno je prisustvo imaga tripsa. Uslovi u kojima se odvija proizvodnja bresaka i nektarina, sa temperaturama koje su iznad višegodišnjeg proseka, kao i malom količinom padavina izuzetno pogoduju razvoju tripsa.

Trips napada breskve i nektarine: Neophodan oprez i zaštita voća

Pregledom zasada šljive, utvrđeno je prisustvo odraslih jedinki crne i žute šljivine ose. U zasadima jabuka i krušaka uočeno je prisustvo rutave bube na cvetovima. Ova vrsta je naročito štetna u mladim zasadima voća, kada su biljke u prvim godinama rodnosti.

Rutava buba počela da pravi štetu - kako je suzbiti?

U takvim zasadima povećan broj odraslih jedinki može u potpunosti da uništi cvetove i spreči donošenje roda.


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza RHMZ Umereno oblačno Pljuskovi Porast temperature Suša


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".