Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 07.04.2020. 09:00

Prognozira se ekstremna suša, mnoge štetočine napale pšenicu i voće

Na usevima pšenice ima simptoma pepelnice žita, sive pegavost lista pšenice i lisne rđe. Kod voćarskih kultura u fazama cvetanja i u uslovima visoke vlažnosti, koštičave voćne vrste su osetljive na prouzrokovača sušenja cvetova i grančica.

Foto: WikimediaCommons/Rasbak
  • 586
  • 43
  • 0

U Srbiji se do sredine sedmice sa jutarnjim časovima očekuje još ponegde slab prizemni mraz. Tokom dana bilo bi pretežno sunčano uz dalji porast dnevnih temperatura, i to posebno u drugoj polovini sedmice kada će biti i iznad višegodišnjeg proseka. Krajem perioda moguć je manji pad temperature uz pojavu padavina.

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće jaka do ekstremna suša, dok će u delovima centralne, istočne i južne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Na pšenici pepelnica žita, a na voću rutava buba

Tokom proteklih sedam dana registrovano je prisustvo biljnih bolesti. Na usevima pšenice ima simptoma pepelnice žita, sive pegavost lista pšenice i lisne rđe. Kod voćarskih kultura u fazama cvetanja i u uslovima visoke vlažnosti, koštičave voćne vrste su osetljive na prouzrokovača sušenja cvetova i grančica.

Vreme je da se zaštiti uljana repica od sjajnika

U pogledu biljnih štetočina na usevima uljane repice ima repičinog sjajnika. U fazi cvasti, repičin sjajnik može da pričini najveće štete grickajući zatvorene pupoljke. Započela je i aktivnost rutave bube koja nanosi štete voćarskim kulturama, strnim žitima i uljanoj repici oštećujući cvetove hraneći se prašnikom, tučkom i kruničnim listićima. Trenutno se rutava buba registruje na cvetovima maslačka. U zasadima kruške su prisutni svi razvojni stadijumi kruškine buve - imago, jaja i larve. U toku je piljenje larvi prezimljujuće generacije.


Tagovi

Lisna rđa Prizemni mraz Pad temperature Repičin sjajnik Pepelnica žita Rutava buba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...