Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 24.08.2020. 17:00

Za vikend preko 30 stepeni - kukuruzni plamenac i dalje napada

U pogledu biljnih štetočina u usevima paprike, semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i dalje se registruje prisustvo novopoloženih jajnih leglala druge generacije kukuruznog plamenca.

Foto: Depositphotos/Vadim05
  • 79
  • 77
  • 0

U Srbiji će danas posle svežijeg vremena, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, na severozapadu, a u toku noći i u ostalim krajevima doći će do razvedravanja. Od srede, 26. do nedelje 30. avgusta Republički hidrometeorološki zavod prognozira se pretežno sunčano i toplo vreme. Za vikend očekuje se veoma toplo vreme sa najvišom temperaturom vazduha oko 35°C. U ponedeljak 1. i utorak 2. septembra doći će do naoblačenja i osveženja sa pljuskovima i grmljavinom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u jugozapadnoj i delovima zapadne ekstremno vlažni uslovi, dok će u ostalim delovima Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Siva trulež na grožđu i pamukova sovica u usevima paprike

Česta pojava pljuskovitih padavina u prvoj polovini protekle sedmice dnevne temperature iznad 25°C i prisustvo infektivnog materijala su optimalni parametri za razvoj prouzrokovača pegavosti lista šećerne repe. U ovom periodu je veoma važno očuvanje lisne mase kako bi se sprečila retrovegetacija koja može uticati na sintezu šećera u korenu.

Prvi epidemijski prag pegavosti na šećernoj repi

Kod voćarskih kultura promenljivo vreme, padavine i povećana vlažnost u vreme dozrevanja grožđa pogoduju razvoju sive truleži. U pojedinim zasadima jabučastog voća registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače.

Zaštitite kukuruz od opasnog prouzrokovača plesnivosti klipa

U pogledu biljnih štetočina u usevima paprike, semenskog kukuruza i kukuruza šećerca i dalje se registruje prisustvo novopoloženih jajnih leglala druge generacije kukuruznog plamenca. Pored toga u usevima paprike i kukuruza šećerca uočeno je povećanje brojnosti imaga pamukove sovice.

Kod voćarskih kultura utvrđeno je prisustvo položenih jaja treće generacije jabukinog smotavca.


Tagovi

Prognoza Kukuruzni plamenac Pljuskovi sa grmljavinom Veoma toplo vreme Jabukin smotavac Siva trulež


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...