Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Integralna proizvodnja
  • 21.11.2018. 08:00

Integralna proizvodnja za Rumski ceger

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi veoma su zadovoljni što Opština Ruma pomaže razvoj integralne proizvodnje. Program traje tri godine, a ove je interesovanje poljoprivrednika izuzetno veliko.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 115
  • 8
  • 0

U Rumi je održana druga manfestacija Rumski ceger, koja za cilj ima promovisanje domaćih proizvoda. Poljoprivredni proizvođači u ovoj opštini imaju podršku lokalne samouprave ukoliko žele da se bave integralnom proizvodnjom. Oni su prvi u Srbiji čiji proizvodi imaju  oznaku Rumski i tako su  prepoznati na tržištu. O tome je bilo reči na predavanju u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi kada je iznet podatak da Zakon koji reguliše ovu vrstu proizvodnje još nije usvojen, a da kod nas faktički ove vrste proizvodnje nema.

Integralna proizvodnja sve češća u Rumi

Integralna proizvodnja nije laka

Marko Vojnović povrtar iz Buđanovaca spada u grupu mladih poljoprivrednika koji primenjuje principe inegralne proizvdonje u svojim plastenicima, ali i na otvorenom prostroru. Kaže, proizvodi zdravu i bezbednu hranu, a ovaj objedinjeni način proizvodnje nije lak posao ukoliko se poredi sa konvencionalnim.

Marko
Marko je povrtar iz Buđanovaca

"Nije lako proizvoditi na ovakav način. Ja se trudim da ono što proizvodim bude sa što manje zaštitnih tretmana,i hemijske preparate koristim samo kada je to krajnje neophodno. Već imam obezbeđeno tržište za sve što proizvedem, jer sarađujem sa nekoliko velikih marketa, a oznaka Rumski ceger i sertifikat koji sam dobio je samo korak dalje ka uspešnijoj i boljoj proizvodnji", kaže Vojnović koji u svojim plastenicima ima zelenu salatu.

Šta podrazumeva koncept integralne proizvodnje?

Opština Ruma pomaže razvoj integralne proizvodnje

U Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi su veoma zadovoljni što Opština Ruma pomaže razvoj integralne proizvodnje. Program traje tri godine, a ove je interesovanje poljoprivrednika izuzetno veliko.

"Veoma je dobro što ove godine imamo i veći broj žena koje su izložile kuvani paradajz, mešano povrće u medu, razne vrste džemova. Takođe, bitno je i to što su sve potrebne analize u akreditovanoj laboratoriji pokazale da su svi proizvodi bezbedni i bez ostataka pesticida", kaže Sanda Klještanović.

Rumski ceger
Rumski ceger ima za cilj promovisanje domaćih proizvoda

Mladi poljoprivrednici sve više zainteresovani za integralnu proizvodnju

U zemljama u okruženju ova proizvodnja nalazi se na čak 80 odsto obradivih površina - 10% je organska, a 10% konvencionalna proizvodnja. Kako sada stvari stoje, ovi  podaci u opštini Ruma uskoro će biti promenjeni, jer su mnogi, posebno mladi poljoprivrednici sve više zainteresovani za integralnu proizvodnju, za koju kažu da je bolja od organske. Podsetimo, program koji finansira Opština Ruma traje tri godine, a paori se nadaju da podrška ovom načinu proizvodnje neće izostati ni nakon isteka tog roka.


Tagovi

Integralna proizvodnja Ruma Rumski ceger Sanda Klještanović Marko Vojnović


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".