Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gundelj
  • 13.04.2021. 14:00

Larve hrušta kreću sa ishranom na povrću, zaštitite zasade prirodnim metodama

Larve grčice i odrasli insekti majskog gundelja prave štete na biljkama. Najveći gubici su na koštičavim voćnim vrstama, kukuruzu, krompiru, malini, kupini, cveću.

Foto: Depositphotos/waldenstroem
  • 705
  • 270
  • 0

Proleće je vreme kada se pojavljuje majski gundelj (Melolontha melolontha) u narodu poznat i pod nazivima majski hrušt, hrušt, gundelj, obični gundelj, majska buba, rušt, čelebugar. U zemljištu prezimljava kao odrasla jedinka ili kao larve grčice. Već formirani insekti napuštaju zemljište kada temperatura na 20 centimetara dubine dostigne 12°C.

Larve jedu travu i humus

Gubitke prave i insekti i larve. Štetočina za svoju ishranu koriste nadzemne biljne delove. Najviše jedu lišće koštičavih voćnih vrsta, kestena, povrća i cveća.

Larve se nalaze u zemlji i hrane se podzemnim biljnim organima, odnosno, korenjem, rizomima, lukovicama, krtolama. Najviše stradaju krompir, malina, kupina, kukuruz. Najproždrljivije su odrasle larve starije od četiri godine. Na krtolama oštećenja se prepoznaju po neravnim ivicama na površini. Ova mesta idealna su za prodor patogena koji uzrokuju propadanje krompira. Kada su mlade, imaju mlade dimenzije i prvenstveno se hrane travom i humusom. One starije od dve godine kreću da pričinjavaju štete jer se sada hrane podzemnim biljnim organima.

Odrasle insekte skupljajte u jutarnjim satima

Kakve će se metode koristiti u suzbijanju majskog gundelja zavisi od više faktora. Neki od njih su brojnost larvi ili odraslih insekata, starost larvi, vremenske prilike, biljne vrste. Prednost treba dati tehnikama koje neće naštetiti životnoj sredini. Masovna pojava gundelja dešava se u vremenskim razdobljima od četiri do pet godina.

Kada se jave odrasli u proleće, odmah se hrane. Tada ih je lako sakupiti u jutarnjim satima. Oranjem deo larvi dospeva na površinu zemljišta gde postaju hrana živini i raznim pticama, čvorcima pre svega. Ježevi i miševi jedu ih takođe.

Zaštitite baštu od rovca oranjem, repelentnim biljkama i uljem

One inače ne vole zemlju bogatu azotom i zbog toga ih na takvim mestima ili nema ili je njihova brojnost manja. U tu svrhu usev može da se prihranjuje kokošijim đubrivom koje je bogato ovim elementom. U voćnjacima, dvorištima i stazama u bašti možemo posejati belu detelinu. Pošto je reč o azotofiksatoru, na njenom korenju formiraju se kvržice bogate azotom. Zbog toga je zemlja gde je posađena ova detelina obogaćena pomenutim elementom.

Osim navedene vrste, u borbi sa majskim gundeljem pomoći će nam i druge leguminoze kao što je lupina, na primer. Miris nevena ga isto tako odbija.

Pre sadnje krtola krompira, setvene kanale treba poprskati sa rastvorom kalijum permanganata, uzme se količina od dva grama i rastvori u deset litara vode.

Od isečenog luka i njegovih ljuski može da se pripremiti i rastvor. Posuda od 10l napuni se do jedne trećine sa ljuskama i prelije toplom vodom do vrha. Posle pet dana sadržaj se procedi i razblažuje sa vodom u odnosu 1:1. Ovo sredstvo upotrebljava se za zalivanje, u količini 0,5l/1m².


Tagovi

Majski gundelj Hrušt Larve hrušta Štetočine povrća Miris nevena Kalijum permanganat Zemljišna štetočina


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.