Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 17.06.2023. 10:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Nisu nam potrebni naši organski proizvodi - uvozimo?

Naši proizvođači imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda - čak i onih prerađenih, kažu - zbog uvozničkog lobija.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 278
  • 91
  • 0

Dušanka Đukić iz Zrenjanina već 17 godina bavi se proizvodnjom organskih proizvoda, a od 2010. poseduje i sertifikat. Tržištu nudi sirove plodove sa tri hektara svog voćnjaka, ali i prerađene proizvode, te je sa ponudom potonjih, došla je na Sabor "Običan čovek, domaćin, seljak" u Futog da se predstavi posetiocima, ali i ispriča šta su tačke spoticanja u njenom poslu. 

"Baš smo sada organsku trešnju odneli u tri prodavnice zdrave hrane u Novom Sadu koje otkupljuju od mene svo sertifikovano voće", kaže Đukićeva koja osim prodavnicama zdrave hrane, svoje proizvode prodaje na upit, na pijaci organske hrane na Novom Beogradu, a sveže plodove i preko većih marketa.

Jabuka - sok - rakija

S obzirom na ograničenu listu preparata dozvoljenih u organskoj proizvodnji, voće brže propada, te bilo kako bilo - mora da ide u sok ili namaz. Kaže, kad rodi jabuka, soka može da bude u sezoni i 10.000 litara.

Ugrožena i organska proizvodnja: Koja sredstva za zaštitu koristiti?

"Kada nisam uspela da plasiram sok, morala sam da napravim rakiju od soka od jabuke. Pride, alkohol nema rok trajanja", kaže naša sagovornica koja je za buduće kupce pored navedenog izložila i sok od jabuke i cvekle kao i namaz od kajsije.

Problemi sa plasmanom su prisutni svuda

Na pitanje, kako je ove godine "prošla" sa kajsijom, s obzirom da je sklona mrazu i u pojedinim delovima Srbije je veći deo roda propao, kaže da je Srednji Banat "pošteđen".

Ne treba naše - imamo uvozno?

Međutim, uprkos navedenom, ima potreba za širim plasmanom, naročito prerađenih proizvoda.

"Ja sam nudila nekim prerađivačima organske dečije hrane, ali oni meni kažu - ne treba, uvezli smo. Nažalost, kod nas je taj uvoznički lobi jači od izvozničkog - to je i uništilo našu poljoprivredu. Sada, što se reklamira - meso proizvedeno u Srbiji, trebalo je da se promoviše još pre 10 godina", zaključila je Đukićeva i dala primer prehrambenog patriotizma.

Domaće je trebalo promovisati još pre 10 godina, mišljenja je Đukićeva.

"Jednom je jedan Nemac obilazio moje voćnjake, pa kad sam ga ja posle dve godine zvala da mu kažem da imam veliku proizvodnju jabuke i da mi treba plasman, rekao mi je - pa ne, naši kupuju lokalno", prepričava i dodaje da "oni nas neće da puste na svoje tržište".

Gde izvozimo?

Međutim, prema podacima udruženja Serbia Organike, vrednost izvoza naših organskih proizvoda već godinama beleži konstantan rast, pa je i u 2022. godini porastao u odnosu na prethodnu. U preko 30 država, izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, od čega najviše čini zamrznuto jagodasto voće: maline, kupine, borovnice, ribizle, jagode. Pored jagodastog voća, izvozimo i zamrznutu višnju i šljivu.

Organsko sušeno voće, kao i voćni koncentrati i pirei takođe čine veliki udeo u ukupnom izvozu. Optimističan podatak je i da sve više počinjemo da izvozimo prerađene organske proizvode. Tradicionalno, najviše izvozimo na tržište Evropske unije (Nemačka, Holandija, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u SAD i Kanadu. 

Do objave ovog teksta, Privredna komora Srbije, nije nam dostavila tačne brojke o izvozu, ali ni o uvozu organskih proizvoda u našu zemlju.


Foto prilog


Tagovi

Organski proizvodi Namaz od organske kajsije Organska rakija Slavica Đukić Sok od organske jabuke Prerađeni proizvodi Plasman organskih proizvoda


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...