Sa upotrebom đubriva ne treba preterivati, jer prekomerno korišćenje dovodi do stvaranja previše zelene mase, slabe mehaničke sposobnosti biljaka, a i plodovi su podložni propadanju.
Papriku koja se prihranjuje prirodnim đubrivima možemo koristiti bez bojazni da sadrži materije koje negativno mogu da deluju na naše i zdravlje naše porodice, a takođe i čuvamo prirodu. Ipak, kod primene ovih hraniva ne treba preterivati.
Usled prevelike upotrebe, može doći do stvaranja bujne zelene mase, slabi mehanička otpornost biljaka, plodovi su podložniji truljenju. Njihovo prekomerno korišćenje, može da dovede i do propadanja gajenih useva.
Za ovaj prirodni preparat potrebno vam je jedan kilogram koprive, koji se prelije sa 10l vode i ostavi tokom 10 do 15 dana da fermentiše. Povremeno se promeša.
Đubrivo od koprive odlično deluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid
Dobijeno fermentisano đubrivo se procedi i razredi sa vodom u odnosu 1:10. Ovo hranivo bogato je azotom.
Veoma često na plodovima paprike možemo da vidimo oštećenja koja se javljaju zbog nedostatka kalcijuma u ishrani biljke. Kako bi smo izbegli ovu negativnu pojavu, useve možemo da prihranjujemo đubrivom od ljuski jaja. Sakupljene ljuske se pre upotrebe osuše i usitne.
Dovoljne su četiri za jedan litar vode. Preliju se vodom i ostave na toplom mestu tokom četiri dana, odnosno dok tečnost ne promeni boju i ne dobije neprijatan miris. Koliko dana će nam trebati zavisi od vremenskih prilika. Ovo đubrivo pre upotrebe treba da se razblaži vodom u odnosu 1:1.
Kokošije đubrivo je bogato azotom, fosforom, kalijumom. Od njega može da se napravi tečno hranivo za zalivanje. Potrebno je da se rastvori u vodi u odnosu 1:2. Ovaj rastvor se povremeno promeša tokom tri dana, posle čega se procedi i razblaži sa vodom. Jedan litar tečnosti razblaži se sa deset litara vode. Upotrebljava se za zalivanje.
Mleko je odličan preventivni fungicid, ali i odlično đubrivo. Pomaže i kod napada nekih štetočina. U jednom litru mleka dodamo četiri do pet litara vode i dobro promešamo. U nastali rastvor dodamo 15 kapi joda. Smesa se može koristiti folijarno i tada će preventivno delovati kao fungicid.
Surutka je nus proizvod koji nastaje u proizvodnji sira. Bogata je mnogim mineralima i raznim korisnim materijama. Osim što podstiče rast biljke paprike, ona deluje i kao fungicid. Đubrivo se priprema veoma lako. Jedan litar surutke se razblaži sa 10l vode. Surutka ne sme biti slana. Tretiranje ovim rastvorom obavlja se posle zalaska sunca.
Nekoliko zaljubljenika u bašte i uzgajanje povrća mi je otkrilo da koriste koru od banane za đubrenje. Najjednostavniji način njenog korišćenja kao đubriva je da se prilikom sadnje u sadne rupe dodaju komadići kore banane. Kora se može osušiti, usitniti i koristiti prema potrebi.
Drugi način, koji su mi otkrili, da prlikom pripremanja đubriva od koprive dodaju koru od banane koja fermentiše zajedno sa koprivom. Ovo hranivo je bogato azotom i kalijumom.
Treći recept je za pripremu tečnog đubriva, koje se koristi za zalivanje biljaka. Na jednu koru banane doda se jedan litar vode. Kora se prethodno iseče na manje komade. Navedenu smesu ostaviti tokom tri dana na toplom mestu i povremeno promešati sadržaj. Taj rastvor se zatim procedi i razblaži sa vodom pre upotrebe. Na jedan litar rastvora se dodaje jedan vode.
Tagovi
Autorka