Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 28.04.2020. 07:30

Novi predlog proračuna EU: Manje novca za ZPP i ne tako dobar plan?

Nakon što je Evropska komisija još u februaru predložila smanjenje proračuna za ZPP, poljoprivredno-prehrambeni sektor uoči sastanka, jednoglasno je odlučeno da se zadrži iznos za poljoprivredu barem na onom nivou kao što je to u 2020. godini.

Foto: Karolina Rastija
  • 103
  • 4
  • 0

Nakon što je Evropska komisija najavila smanjenje proračuna za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), poljoprivredno-prehrambeni sektor uoči sastanka koji bi trebalo da se održi 29. aprila i na kom treba biti predstavljen ažurirani višegodišnji finansijski okvir (VFO) za razdoblje 2021.-2027. godine, organizacije su pozvale je da se zadrži iznos za ZPP, barem na onom nivou vrednosti kao što je to u 2020. godini.   

Podsećamo, najnoviji nacrt budžeta, koji je na sastanku na vrhu u februaru predložio predsednik Evropskog veća Čarls Mičel, rezultirao je ukupnim smanjenjem za ZPP u iznosu od pet milijardi evra.

Copa Cogeca: Poljoprivreda treba biti prioritetni sektor u ovoj krizi

U pismu upućenom Ursuli fon der Lejen, evropska poljoprivredna organizacija Copa-Cogeca pozvala je na odgovarajuću proračunsku raspodelu za ZPP, koja je barem jednaka izdacima u trenutnom VFO-u. Organizacija je tražila od Komisije da poljoprivredu razmatra kao prioritetni sektor u planu ekonomskog oporavka, omogućujući da i mere izvan proračuna ZPP-a budu usmerene prema poljoprivrednicima.

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcionisanje poljoprivredne proizvodnje

Evropsko veće mladih poljoprivrednika (CEJA) dalo je podršku Copi. "Mladi poljoprivrednici očekuju da će proračun biti barem kao dosadašnji kako bi svoju proizvodnju mogli da obavljaju nesmetano. Ne razumem kako oni misle da se poljoprivreda razvija ako je stalno zakidaju", rekao je predsednik CEJA-a Janes Maes.

Brojni zastupnici kao i države članice ne podržavaju smanjenje proračuna

Tokom saslušanja s poverenikom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim, nekoliko je parlamentaraca u Odboru za poljoprivredu Evropskog parlamenta (COMAGRI) izrazilo zabrinutost zbog mogućnosti daljeg smanjenja ZPP-a, a smanjenje se nije svidelo ni državama članicama.  

Farmeri se izborili za više cene: Zabranjena sniženja ispod troškova proizvodnje

U visoko pozdravljenom španskom tzv. ne-dokumentu koji je premijer Pedro Sančez predstavio Evropskom veću, zadržana su izdvajanja za Kohezijsku politiku i ZPP na istom nivou kao što su sada.

"Ključno je osigurati da se ZPP-u pruži odgovarajuća podrška kako bi poljoprivrednici mogli da se prilagode sve većim potrebama pogotovo sada u ovoj krizi. Mislim da dosta njih u Komisiji veruju kako će sve što su planirali pre krize biti i nakon što ona prođe, no nažalost to neće biti tako", rekao je Sančez.


Tagovi

Evropska komisija ZPP Proračun Copa Cogeca CEJA Pedro Sančez


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.