• Finansiranje u poljoprivredi
  • 02.05.2019. 10:00

Poljoprivrednicima uskoro povoljni krediti, uz dotacije države

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite za koje država plaća deo kamate. Tako umesto komercijalnih kredita na koje je kamata od pet do osam odsto, zajam mogu dobiti uz tri odsto kamate.

Foto: Bigstockphoto/Stockr
  • 586
  • 29
  • 0

Poljoprivrednici će moći da konkurišu za kredite za koje država plaća deo kamate, a za žene nosioce gazdinstava i mlađe od 40 godina, kamata je jedan odsto.

Mladim poljoprivrednicima koji bi da kupe zemljište, od sredine juna na raspolaganju će biti i povoljni državni krediti, najavljuju u Ministarstvu poljoprivrede, prenosi RTS. 

Stefan Negić, poljoprivrednik iz Bavaništa je rekao da bi im država pomogla na taj način što bi im omogućila da pod povoljnim uslovima kupe državno poljoprivredno zemljište sa nekim rokom otplate od sedam do 10 godina. U suprotnom, kako je kazao poljoprivrednici su prinuđeni da ih prodaju velikim igračima i da svoju budućnost potraže negde na Zapadu.

Subvencije za nabavku novih priključnih mašina i opreme za biljnu proizvodnju

Sredinom juna krediti za mlađe od 40 godina 

Kako bi ih zadržala na selu, država će sredinom juna mlađima od 40 godina, preko Poštanske štedionice ponuditi kredite za kupovinu oranica - na 20 godina uz kamatu od 1,9 odsto, i bez učešća. Garancija je hipoteka na kupljenu parcelu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je to jako važna stvar da neko može da kupi svoju imovinu, te da ne mora da zalaže porodično imanje nego jednostavno da ima volje da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. 

Iako za njih vlada najveće interesovanje, država, makar za sada, nije ponudila svoje oranice. Drugih ograničenja nema - mladim poljoprivrednicima na raspolaganju je sve što se nalazi na tržištu.

"Imajući u vidu da u našim seoskim sredinama imamo dosta tih staračkih domaćinstava koja se sve manje bave poljoprivrednom proizvodnjom i nisu komercijalna, mislim da ima uslova da se nađe dobro i kvalitetno poljoprivredno zemljište", kaže Jonel Subić sa Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Subvencionisani krediti za nabavku stoke i hrane za životinje 

Uskoro kako prenosi RTS kreću i subvencionisani krediti za poljoprivrednike za nabavku repromaterijala, opreme, stoke i hrane za životinje.

Za to je izdvojeno 600 miliona dinara, 50 miliona manje nego 2018. Ali, prebacivanjem novca iz drugih mera, iz Ministarstva obećavaju da će za dotiranje kamata dati milijardu dinara i tako u poljoprivredu ubrizgati 10 puta više novca.

Sve manje gazdinstava u Srbiji 

U Srbiji je kako pokazuje statistika u 2018. bilo 9,9 odsto manje gazdinstava nego 2012. godine (569.310). Prosečna površina poljoprivrednog zemljišta kod nas je 6,1, a u Evropi 16,6 hektara.

Prosečna veličina oranica i bašta po gazdinstvu je porasla za 13.5 odsto, i iznosi 4,5 hektara. Međutim, beleži se pad na drugom polju - 217.682 gazdinstva koriste do dva hektara poljoprivrednog zemljišta, što je pad od 27 odsto u odnosu na 2012.

Raste broj ovaca

Statistika nije bolja ni kada je reč o strukturi gazdinstava. Beleži se samo rast broja ovaca kojih sada ima 1.799.814 (rast od 3,7 odsto). Manje je goveda (881.152, pad od 3 odsto), svinja (3.266.102, pad od 4,1 odsto), koza (218.397, pad od 5,8 odsto), živine (23.184.408, pad od 13,2 odsto).

Zabeležen je rast broja traktora, u 2018. ih je bilo 451.985, što je porast od 10 odsto u odnosu na 2012. Međutim, 83 odsto njih je starije od 20 godina.

Prošle godine uvezeno manje polovnih traktora, a svaki treći je subvencionisan

Međutim, prošle godine uvezeno je 1.219 novih traktora što je u poređenju sa 2017. godinom manje za 1.183. Pad je zabeležen i kod uvoza polovnih trakora, dok je njihova prosečna starost 22 godine.

U toku prošle godine najviše traktora je uvezeno iz Amerike i Evropske unije, potom iz Belorusije,Turske, Kine i Japana.  


Izvori

RTS


Tagovi

Krediti Subvencije Poljoprivredna mehanizacija Broj traktora Gazdinstvo Branislav Nedimović Jonel Subić


Autorka

Slađana Aničić

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi