Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije poljoprivrednicima
  • 24.12.2019. 12:00

Srpski poljoprivrednici najviše zainteresovani za kupovinu traktora

Poljoprivrednici u Srbiji pokazali su najveće interesovanje za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, konkretno traktora, prilikom konkurisanja za sredstva IPARD programa.

Foto: Depositphotos/IxMaster
  • 10.701
  • 532
  • 0

Od deset poljoprivrednih gazdinstava u našoj zemlji, osam ima svoj traktor. Međutim, ta mehanizacija je u oko 80 odsto slučajeva starija od 20 godina.

Poljoprivrednici koji proizvodnju razvijaju na malim površinama nisu mogli da podnesu zahtev za sredstva IPARD programa, te će subvencije za njih, uz pomoć kojih će moći da nabave poljoprivrednu mehanizaciju, biti obezbeđene iz budžeta Republike Srbije.

Nedimović: Od januara nove olakšice za poljoprivrednike u Srbiji

Dve mere za nabavku mehanizacije

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović ukazala je da poljoprivrednike u našoj zemlji zbunjuje to što postoje dve mere za nabavku ove mehanizacije.

"Mera IPARD-a namenjena je poljoprivrednicima koji obrađuju od dva do sto hektara zemlje. Te uslove zadovoljava veliki broj proizvođača. Ali deo njih, koji takođe treba da obnove mehanizaciju, nisu mogli da konkurišu prvenstveno zbog malih površina koje obrađuju," navodi Petrovićeva.

Ona podseća da se trenutno radi na izradi pravilnika za traktore dodajući da će taj pravilnik jasnije predstaviti uslove za male poljoprivrednike koji žele da konkurišu za subvencije iz nacionalnog budžeta.

"Ono što ovu podršku razlikuje od IPARD-a jeste to da se zahtev za subvenciju podnosi tek pošto je poljoprivrednik kupio mašinu. Kod IPARD-a korisnik dostavlja predračun za odobravanje podsticaja, a investiciju započinje tek kada dobije rešenje," objašnjava ona.

Na IPARD javni poziv stiglo 463 zahteva više nego lane

Do sada iz IPARD fonda isplaćeno oko 103,6 miliona evra

Petrovićeva kaže da bi mali poljoprivredni proizvođači, ovim nacionalnim merama, trebalo da budu veoma motivisani za nabavku mehanizacije i razvoj svojih proizvodnji.

"Ja bih bila vrlo zainteresovana ako znam da će mi povraćaj novca biti 50 odsto. Odnosno, 65 za proizvođače u nerazvijenim područjima, a maksimalno 800.000 dinara. Mislim da će odziv biti veliki jer donosi korist malim proizvođačima. Ideja je da se iz budžeta subvencionišu traktori koji se sklapaju ili proizvode u Srbiji, a koji po procenama koštaju od 8.000 evra (bez PDV) do oko 20.000 evra," poručuje Petrovićeva.

U poslednje dve godine, koliko se i sprovode IPARD program u našoj zemlji, objavljeno je šest javnih poziva za sredstva iz ovog fonda, a ukupan broj podnetih zahteva do sada je 1.173 što u novčanoj vrednosti iznosi oko 103,6 miliona evra.

"Najveće interesovanje vladalo je za nabavku novog traktora, što je i očekivano, s obzirom na prosečnu starost ove mehanizacije i činjenicu da je ova investicija bila malo zastupljena kroz nacionalni program podrške, naročito za one veće jačine. Interesovanje je zadovoljavajuće i za ostalu opremu i mehanizaciju, kao i za izgradnju objekata. Istina, primetno manje nego u slučaju traktora, jer je reč o velikim investicijama. Recimo, za izgradnju objekata upućena su 132 zahteva, vrednosti 35,2 miliona evra, što je udeo od oko 35 odsto ukupno tražene podrške," ukazuje Petrovićeva.

Kroz IPARD programe je u Srbiji do sada isplaćeno ukupno 5,9 miliona evra za 141 projekat, dok je odobreno i 12 miiona evra za različite projekte koji će se sprovesti po zahtevu korisnika, navodi se u podacima Uprave za agararna plaćanja, piše Politika.


Izvori

Politika


Tagovi

IPARD Nacionalne mere Poljoprivrednici Poljoprivredna mehanizacija Biljana Petrović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.