Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 11.03.2020. 12:00

Subvencije: Proizvođači organskog bilja sada mogu dobiti do 520.000 dinara

Najvažnije promene u pravilniku odnose na podsticaje koji se sa 120 uvećavaju na 400 odsto. Ukupni maksimalni iznos koji korisnik podsticaja može da ostvari je 520.000 dinara, umesto dosadašnjih 228.800 dinara.

Foto: Marija Stokuća
  • 371
  • 15
  • 0

Na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede objavljen je Pravilnik o izmenama pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku biljnu proizvodnju, kojim se bliže propisuju uslovi, način i obrazac zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju, kao i maksimalni iznos podsticaja po korisniku.

Bolji prinos organske maline uz odgovarajuću agrotehniku

Najvažnije promene u pravilniku odnose na podsticaje koji se sa 120 uvećavaju na 400 odsto od iznosa sredstava koji se u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju i isplaćuju za osnovne subvencije za biljnu proizvodnju.

Takođe, ukupni maksimalni iznos koji korisnik podsticaja može da ostvari je 520.000 dinara, umesto dosadašnjih 228.800 dinara.

Ko ima pravo na ove podsticaje?

Pravo na ove podsticaje može da ostvari pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva uz uslov; da je sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom zaključio ugovor o vršenju kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji koji važi za godinu za koju se podnosi zahtev za korišćenje podsticaja, odnosno u slučaju grupne sertifikacije da je zaključio ugovor o saradnji sa proizvođačem i da je u ugovoru koji je taj proizvođač zaključio sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom podnosilac zahteva naveden kao proizvođač kooperant, u skladu sa posebnim propisom kojim se bliže uređuje kontrola i sertifikacija u organskoj proizvodnji i metode organske proizvodnje, navodi se u Pravilniku.

Kako do sertifikovanog organskog proizvoda?

Takođe, neophodno je da u slučaju zakupa poljoprivrednog zemljišta na kome se obavlja organska proizvodnja ili u slučaju zemljišta koje je dobijeno na korišćenje ima zaključen ugovor o zakupu, odnosno o korišćenju zemljišta najmanje tri godine od dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju.

U naredne tri godine od godine za koju je ostvario pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju treba da primenjuje metode organske biljne proizvodnje u skladu sa zakonom kojim se uređuje organska proizvodnja, na katastarskim parcelama za koje je ostvario pravo na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju.

Zahtev za podsticaje u organskoj biljnoj proizvodnji, podnosi se jedanput godišnje, u dva primerka Ministarstvu finansija - Upravi za trezor, od 03. maja do 30. juna ove godine.

Više detalja o uslovima možete videti u pravilniku ispod teksta, kao i preuzeti obrazac za konkurisanje.


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Organska proizvodnja Biljna proizvodnja Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...