Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 29.11.2020. 14:00

Poljoprivrednici ne pamte imena svih ministara, ali afere ne zaboravljaju!?

Od 2000. u fotelji Ministarstva poljoprivrede sedelo je čak 12 ministara. Bilo je onih kojima je mandat trajao svega tri meseca, a ima i onih koji "guraju" drugi. Za 20 godina, poljoprivrednici su zapamtili afere sa aflatoksinom, reeksportom goveđeg mesa i jabuka, smanjenje subvencija i obaranja cene srpskih proizvoda najvećeg tržišnog potencijala...

Foto: Bigstock/Battrick
  • 230
  • 74
  • 0

Iako se poljoprivreda Srbije za ovih dvadeset godina suočila sa 12 ministara, od kojih su neki "trajali" kraće od šest meseci, dok neki "guraju" već drugi mandat, poljoprivrednici ne mogu ni da ih poimence nabroje, a imaju problem, iznenađujuće, i sa pamćenjem imena aktuelnog ministra.

Jedino ime koje su ratari, voćari i stočari iz Kikinde, Novih Kozaraca i Mokrina bez greške navodili je ime dr Ivane Dulić Marković, što zbog sredstava iz subvencija, EU i USAID, što zbog Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz 2006. godine, koji su mnogi stručnjaci vrlo oštro ocenjivali u doba kad je doneta, a i kasnije.

Agrar - 15 godina kasnije

Razne strategije o razvoju poljoprivrede, donete po uzoru na slične dokumente u EU, teoretski izvanredne, ipak se nisu dobro sprovele u stvarnosti.

Afera aflatoksin i hapšenja na protestima

Proizvođači mleka pamte aferu aflatoksin iz 2017. godine, kad je Ministarstvo odobrilo 0,25 mikrograma po kilogramu ove otrovne materije u litru mleka umesto 0,05 mikrograma kako je uobičajeno na međunarodnom tržištu i pitaju se: zašto bi neko (svejedno ko) želeo da kupi mleko koje sadrži opasne sastojke? Od ovakve odluke vajde su imale samo prodavnice koje su ponudile mleko od soje, badema i sličnih plodova.

Svesni su, kažu, da se u poljoprivredi nalaze velike sume novca i veliki igrači, ali, mala ili srednja poljoprivredna gazdinstva nemaju šanse da se priključe "klubu korisnika" najvećih i najboljih izvora finansija. Saznajemo da su, navodno, poljoprivrednici svesni postojanja mita i korupcije na čelnim pozicijama, međutim boje se odmazde moćnih i važnih ljudi. Nadalje, podsetimo se privođenih i hapšenih organizatora protesta ili učesnika u istim.

Bivši radnici i penzioneri PKB-a saslušani u policiji

Setimo se i skandala sa izvozom mesa govedine pod nazivom "junetine".

Telefon na koji se niko ne javlja

Ipak, najveću zamerku nadležnima za njihov resor poljoprivrednici upućuju zbog potpunog ignorisanja svakog njihovog zahteva. 

Zašto su informacije važne za poljoprivrednike - njima i nedostupne?

"Dođe ministar, koji god, u naš grad, selo ili zaseok, održi predavanje, onako ohrabrujuće, mi aplaudiramo, podeli nam vizit kartice, ode i to je to, nema dalje. Na onaj telefonski broj odštampan na vizitki niko se ne javlja, ili se javlja samo neko ko ponavlja "ministar je zauzet". Šaljemo mejlove na adresu koja je na toj istoj vizitki - nema odgovora. Odemo u Ministarstvo ili pred Ministarstvo, najavimo se sve na vreme, isto. Protestovali smo zbog prodaje zemlje strancima, samo što se stvarno niko nije našao da i nas pita nešto", rekao mi je jedan poljoprivrednik iz opštine Kikinda, koji je hteo da ostane anoniman.

Reeksport i niska cena jabuka

Prisetimo se i afere iz 2015. godine i reeksporta jabuka za Rusiju, kada su mnogi srpski mediji preneli da su navodno pojedine firme izvozile evropske jabuke sa falsifikatom o poreklu, odnosno kao srpske.

Zbog niske cene jabuka - famoznih četiri dinara, prošle godine mnogi su napuštali posao u poljoprivredi i voćnjake u rodu pretvarali u ogrevno drvo.

Prizor izvađenih stabala u Plaskovcu kod Topole zbog otkupa po ceni od četiri dinara za kilogram (foto: Julijana El Omari)

"Čim sam postao punoletan išao sam sa ocem i njegovim drugarima na sve proteste poljoprivrednika i bilo me je sramota kako nas u institucijama tretiraju, kao da nas preziru", ističe ovaj proizvođač koji najavljuje da će potražiti posao van poljoprivrede

I gde smo sad? Tamo gde stariji poljoprivrednici daju zemlju u arendu jer ne mogu da žive od minimalnih poljoprivrednih penzija, sredovečni se nadaju čudu, a najmalobrojniji mladi razmišljaju o promeni posla ili odlasku u drugu državu.  


Tagovi

Poljoprivrednici Ministri poljoprivrede Ministarstvo poljoprivrede Afera aflatoksin Reeksport jabuka Izvoz goveđeg mesa Subvencije Protesti Strategije u poljoprivredi


Autorka

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorka tri romana i pesnikinja u ilegali. Sarađivala je sa redakcijama glasila Republika, Helsinška povelja i sa većim brojem portala. Posebno interesovanje pokazuje za život žena na selu. Vodi rubriku "Kikindski nostalgični život" za "Kikindske".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]