Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varooza
  • 23.07.2022. 13:30

Kontrola varooze listovima rabarbare?

Nije novina kako pčelari isprobavaju najrazličitije dostupne alternativne metode kontrole, ali i suzbijanja varooze pčela. Poljaci An i Macej Vinarski posegnuli su za rabarbarom.

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 104
  • 21
  • 0

Brojne su alternativne metode suzbijanja varooze pčela širom sveta. 

Tako u članku časopisa Bikipers Kuarterli br. 127 piše kako su pčelari An i Maciej Viniarski u Poljskoj koristili rabarbaru (Rheum rhabarbarum) kao učinkovitu metodu kontrole grinje varoe u svojim košnicama.

Kako su koristili ili kako koriste ovu, svima nama poznatu biljnu vrstu koja u sebi sadrži oksalnu kiselinu - onu koja šteti varoi, ali ne i pčelama?

Listovi rabarbare imaju prirodnu nisku dozu te kiseline koja se može koristiti bilo kada na pčelinjaku za kontrolu varoe bez oštećenja pčela ili dekontaminacije meda. Kažu, stavlja se lišće, zajedno sa svojim zdrobljenim stabljikama između plodišnog i medišnog nastavka. Pčele radilice će zatim početi raditi na uklanjanju lista. Samo stanje, temperatura i vlažnost unutar košnice omogućuju toj biljci opstanak. List se ne isušuje, već se oslobađa oksalna kiselina u gasovitom obliku koja zatim cirkuliše samom košnicom. 

Rabarbara - zaboravljeno povrće idealno za polusenovite delove bašte

Tokom juna do avgusta pčelari su, kako navode u članku, dodavali listove rabarbare u svih svojih 70 kolonija pet puta tokom tog perioda i pratili rezultate pomoću kontrolne ploče na podu. Ustanovili su kako je pad grinje veći od prirodnog otprilike između dva do sedam puta.

Članak se osvrće i na dobre rezultate ove metode koje je sproveo i Nacionalni institut za veterinarska istraživanja. Isparavanje samih para oksalne kiseline unutar plodišta i legla pomoglo je u kontroli nivoa varoe u kritičnom trenutku kada su pčele vrlo ranjive.

Pripreme za letnji tretman varoe pčela - kako sprečiti širenje bolesti?

Imate li rabarbare negde u pčelinjaku ili bašti, uz ostale pogodnosti koje nudi ta biljka, može vam poslužiti i za mali eksperiment ekološkog suzbijanja varoze pčela.

Nije novina kako pčelari isprobavaju najrazličitije dostupne alternativne metode kontrole, ali i suzbijanja ove bolesti. U Poljskoj tretiranje kolonija tokom maja i avgusta hemikalijama nije dopušteno. Pčelari se u suprotnom suočavaju s kaznama i zabrane prodaje pčelarskih proizvoda.

Budući da u toku četiri letnja meseca mogu koristiti samo biološke metode za kontrolu varoe, ne čudi da su se okrenuli i ovoj metodi. 


Tagovi

Varooza Grinje varoe Suzbijanje Alternativne metode Oksalna kiselina Pčele


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nekome ispred kuće raste cveće a mojim komšijama - ni manje ni više nego lubenica! Život je čudo. :D