Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tenis
  • 19.08.2020. 13:30

Da li će zrenjaninska zemlja opet 'pripasti' Tenisu?

Početkom prošle godine je Upravni sud vratio odluku o dodeli zemlje Tenisu na području Zrenjanina na ponovno odlučivanje. Pokrajinski sekretarijat je tu zemlju opet dao Tenisu a mi smo onda drugi put pokrenuli upravni spor, objašnjava poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina.

Foto: JumpStory
  • 193
  • 9
  • 0

Pred Upravnim sudom u Novom Sadu u toku je novi spor oko dodele državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkom klaničaru Tenisu, koji je prošle godine pokrenuo Savez udruženja poljoprivrednika Banata, prenosi Danas.

I dok u matičnoj zemlji ovog privrednika, Nemačkoj, traju prozivke o povezanosti Zigmar Gabrijela, bivšeg vicekancelara i šefa Socijaldemokrata, da je pomagao proizvođaču mesa "Tenisu" da ostvari investicije u Srbiji, dotle u Srbiji još uvek nema pomaka u najavljivanom milionskom projektu.

Platforma za pregovore sa kompanijom "Tenis"

"Mi smo u prethodne dve godine dobili sporove protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu zbog dodele zemlje takozvanim investitorima. Početkom prošle godine je Upravni sud vratio odluku o dodeli zemlje Tenisu na području Zrenjanina na ponovno odlučivanje. Pokrajinski sekretarijat je tu zemlju opet dao Tenisu a mi smo onda drugi put pokrenuli upravni spor", objašnjava poljoprivrednik Slavko Vukov iz Zrenjanina za ovaj list.

Politička upletenost

Iako je još 2017. godine planirano da "Tenis" dobije 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu i Plandištu, investicija je i dalje na 'dugom štapu' pa se zemlja izdaje u zakup. Samo u Zrenjaninu za nemačkog klaničara odvojeno je 2.400 hektara najboljih njiva. Upravni sud u Novom Sadu presudio je da je odluka o dodeli zemljišta Tenisu na 30 godina bila suprotna zakonu, odnosno da nisu poštovani kriterijumi konkursa za dodelu zemljišta u zakup na 30 godina.

Bivši vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel lobirao je za dolazak ove kompanije u Srbiju. Nemački lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) od 2009. do 2017. godine, pomagao je tom proizvođaču mesa da realizuje investicije u Srbiji, proizilazi iz odgovora nemačke vlade na poslanički upit političara opozicione stranke Levice, prenosi Beta navode nemačkih medija.

"Tenis" najavio ulaganja u Srbiju

Politički magazin "Panorama" nemačkog javnog servisa objavio je da je Gabrijel bio zadužen da ispita mogućnosti bržeg transporta mesa do Kine šinskim putem i da pregovara s kineskim ministarstvom poljoprivrede zbog jednog slučaja izbijanja afričke svinjske kuge.

Kako smo ranije pisali, projekat "Tenis" započet je u decembru 2014. godine, a 27. aprila 2015. godine potpisan je Memorandum o razumevanju između ove kompanije i Republike Srbije, koji opisuje projekat ulaganja. U tom dokumentu se navodi da je ta kompanija zainteresovana za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji, pri čemu će svaka od njih imati kapacitet 2.500 krmača i isporučivaće 65.000 tovljenika godišnje, a investicija po svakoj farmi iznosiće približno 21 milion evra.


Tagovi

Tužba Spor Dodela zemlje Kompanija Tenis Izdavanje zemlje u zakup Tovljenici Krmače Transport mesa Prerada mesa Slavko Vukov Zigmar Gabrijel


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D