Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deere & Company
  • 27.08.2020. 07:30

Deere & Company ostvario rekordni rast deonica - potražnja za velikim mašinama ipak slabija?

Deonice Deere-a koje su od kraja maja porasle 43 odsto, nakon najnovijeg izveštaja o zaradi, iznose 202,81 dolar. 

Foto: Vedran Stapić
  • 85
  • 4
  • 0

Deonice američke kompanije Deere & Company u petak, 21. avgusta dostigle su vrhunac, nakon što je kompanija promenila prognozu celogodišnje zarade i objavila znatno manji kvartalni profit od očekivanog.

Najveći svetski proizvođač poljoprivredne mehanizacije rekao je da sada očekuje godišnji neto prihod od oko 2,25 milijardi dolara

Deonice Deere-a koje su od kraja maja porasle 43 odsto, nakon najnovijeg izveštaja o zaradi, iznose 202,81 dolar, navodi Reuters.

Potražnja za velikim mašinama ipak slabija?

Iako su neizvesnosti uzrokovane korona krizom i trgovinskim sporom između Sjedinjenih Država i Kine snizile cene robe, program pomoći za poljoprivrednu proizvodnju predsednika Donalda Trampa u iznosu od 19 milijardi dolara i potreba za zamenom starih mašinama, pomogli su da povećaju potražnju poljoprivredne opreme, posebno za male traktore. 

John Deere plasira u Evropu visoko efikasnu seriju X9 kombajna

U ovoj kompaniji kažu kako trajna ekonomska nesigurnost takođe podstiče poljoprivrednike da ulažu u savremeniju tehnologiju kako bi smanjili troškove i povećali produktivnost. 

Prodaja prskalica i slične opreme bila je veća u odnosu na prošlu godinu. Međutim, očekuju da će potražnja za velikim poljoprivrednim mašinama ipak biti manja.  

Smanjili proizvodnju kako bi zaštitili profit

Kao odgovor na dugotrajni pad američkog poljoprivredne ekonomije, proizvođači ove vrste mehanizacije i opreme, smanjili su proizvodnju kako bi sprečili haos u snabdevanju. To je smanjilo zalihe i dovelo ih ispod 10-godišnjeg proseka, omogućavajući kompanijama da tako zaštite svoju cenu. 

Prodaja poljoprivredne mehanizacije u padu - Italija najviše pogođena

Sve to pomoglo je i Deere-u da u poslednjem kvartalu ublaži uticaj niže prodaje na svoju zaradu. Prodaja opreme pala je za 12,4 odsto na godišnjem nivou, što je gotovo polovina očekivanog na Vol stritu.

Kompanija sa sedištem u Molineu, Ilinoisu, saopštila je kako će ponovno otkupiti deonice koje su joj bile oduzete u martu, iako planira da zadrži dodatnu likvidnost na neodređeno vreme kako bi se nosila s poslovnom nesigurnošću. 


Tagovi

John Deere Deonice Korona kriza Prodaja Prskalice Mašine Zalihe


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.