Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Detinjstvo na farmi
  • 11.11.2020. 07:30

Dokazano: Deca koja odrastaju na farmama manje obolevaju od astme

Na farmi deca dolaze u kontakt s materijama iz okoline koji u interakciji s njihovim crevnim mikrobiomom proizvode zaštitni efekat protiv astme, tvrdi doktor Martin Depner.

Foto: Depositphotos/stefanocarella
  • 160
  • 7
  • 0

Deca koja odrastaju na farmi žive zdravije, tvrde naučnici iz "Helmholtz Zentruma", nemačkog istraživačkog centra za okolinu i zdravlje u Minhenu kao i istraživači sa Univerziteta Ludvig Maksimilians u Minhenu (LMU).

Između ostalog, potvrdili su da imaju i manji rizik od razvoja astme, stoji u saopštenju centra.

Creva utiču na imunološki sistem

Čim ugledamo svetlost dana, naš imunološki sistem mora da se nosi sa malim organizmima iz okoline, takozvanim mikrobiomima.

Budući da su creva naš najveći imunološki organ, sazrevanje ovog sistema direktno je povezano sa sazrevanjem kolonizirajućih bakterija, takozvanog crevnog mikrobioma, koje se odvija u prvoj godini života.

Poljoprivreda u obrazovanju dece

Nakon toga se njegov sastav stabilizuje i prati nas ceo život. Što bolje sazre, to ima više bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline. A one pomažu u zaštiti od astme.

Boravak u staji ima pozitivan uticaj

Tokom istraživanja naučnici su otkrili da uticaji specifični za farme, poput boravka u stajama za životinje, imaju snažan, pozitivan uticaj na crevni mikrobiom iako su isprva očekivali da će to biti zbog ishrane.

"Na farmi deca dolaze u kontakt s materijama iz okoline koji u interakciji s njihovim crevnim mikrobiomom proizvode zaštitni efekat protiv astme", zaključuje doktor Martin Depner, biostatističar iz "Helmholtz" centra u Minhenu. Dakle, okolina igra veliku ulogu u razvoju imuniteta, posebno kada je reč o astmi.

Za svoje istraživanje naučnici su analizirali uzorke stolice više od 700 dece u dobi od dva do 12 meseci, od kojih su neka odrasla na farmama.

Podsećamo, nedavno je sprovedeno istraživanje u kojem je dokazano da deca koja konzumiraju punomasno mleko imaju manje šanse da će imati prekomernu telesnu težinu i biti gojazna za razliku od one koja konzumiraju ono s manjim udelom masnoće.

Punomasno mleko ne izaziva gojaznost kod dece?

Takođe, Zavod za zdravstvo Velike Britanije istaklo je da masnoća u mleku obezbeđuje važne kalorije za malu decu, a takođe sadrži esencijalne vitamine. Za stariju i odrasle preporučuju mleko niže masnoće jer već u ostaloj ishrani koriste previše masti što može da rezultira težinom u želudcu.


Tagovi

Istraživanje Deca Farme Astma Odrastanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao