Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena đubriva
  • 08.02.2022. 18:00

Evropa je najteže pogođena smanjenjem obima proizvodnje đubriva

Kupovina đubriva agrohemikalija potrebnih za ozime useve mnogo više košta. Dodatni trošak bi mogao negativno da utiče na prolećnu setvu, koja čini oko trećine evropske proizvodnje žitarica.

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 119
  • 14
  • 0

Poljoprivredni proizvođači se ovog proleća suočavaju s ogromnim rastom cena troškova proizvodnje i pokušavaju da pronađu izlaz iz ove situacije.

Cene đubriva u Evropi su previsoke što će imati za posledicu nove finansijske izdatke za proizvođače, a već sada utiče na cenu hrane u svetu.

Rekordni nivoi

"Evropa je najteže pogođena smanjenjem obima proizvodnje đubriva što je rezultat sve veće cene prirodnog gasa. Cene mineralnih ostale su na rekordnim nivoima čak i kada su smanjene one za ureu u Severnoj Americi", stoji u izveštaju analitičara Bloomberga gde za primer daju Mađarsku u kojoj će upotreba azotnih đubriva ove sezone pasti za oko 30 do 40 odsto. 

Predviđa se da će se naš kontinent u prvom delu godine suočiti sa deficitom od devet odsto godišnjih potreba za azotnim đubrivom.

"Dok se evropski farmeri pripremaju da primenjuju prihranu na polja nakon zime, visoke cene nutrijenata ne ostavljaju im drugog izbora osim da ih koriste manje i pokušaju da smanje troškove", stoji u ovom izveštaju. 

Prihrana: Analizirajte sadržaj azota u zemljištu - greške su skupe

"Za uzgajivače osnovnih namirnica poput kukuruza i pšenice, ovo je prvi put da su se zaista suočili sa pravom krizom, koja je izazvana nestašicom energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama", ističu i analitičari VTB Capitala, a prenosi Agrarheute uz napomenu kako kupovina đubriva i agrohemikalija potrebnih za ozime useve koji sada izlaze iz stanja mirovanja puno više košta.

"Dodatni trošak bi mogao negativno uticati na prolećnu setvu, koja čini oko trećine evropske proizvodnje žitarica."

Isto je u čitavom svetu

Evropske fabrike zbog visokih cena prirodnog gasa ili imaju smanjenju proizvodnju ili su je obustavile. To će dovesti do daljeg smanjenog snabdevanja đubrivima. Dodatno njihovu kao i cenu gasa podiže kriza između Rusije i Ukrajine.

Yara Fertilizers, kao najveći evropski proizvođač azotnih đubriva, izjavili su da rekordno visoke cene prirodnog gasa u Evropi ozbiljno utiču na marže u proizvodnji amonijaka i da su morali smanjiti obim proizvodnje u svojim fabrikama. Problem predstavljaju i sankcije Belorusiji

Troškovi inputa za poljoprivrednike u SAD su takođe dramatično porasli, a veliki problem je proizvodnja kukuruza u čijoj je proizvodnji ta zemlja globalno na prvom mestu. Zbog velike potrebe te kulture za mineralnim đubrivima veliki broj proizvođača planira da smanji njegovu količinu ili pak uzgaja druge useve, prvenstveno soju. Ista situacija je i u južnoj Americi, prvenstveno Brazilu ali i drugim delovima sveta. 


Tagovi

Cene đubriva Mineralno đubrivo Cena hrane Poskupljenje đubriva Evropa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.