Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 11.01.2019. 09:15

Evropski povrtari i voćari složni: 2018. je bila teška godinа

"Lepo je da se brojač resetuje kad počne nova godina, tako da možemo početi ispočetka", kaže Gaston Opdekamp, direktor belgijske firme.

Foto: Bigstockphoto/buena
  • 91
  • 2
  • 0

Godina se često meri prometom firme. Tako je i u Belgiji. Coöperatie Hoogstraten imao je prošle godine promet šest odsto niži nego godinu pre, kaže Gaston Opdekamp:

"Ne mislim da smo samo mi imali niži promet. Svi su u sektoru bili znatno pogođeni dugotrajnim toplim talasom i pratećim suvim vremenom prošle godine. Ovo je definitivno ostavilo tragove. U početku zbog smanjene proizvodnje, ali i zbog prevelike ponude, kao posledice prebrzog dozrevanja proizvoda, što je dovelo do niskih cena. Za jagode su cene u proseku bile dobre, ali su se videle brojne razlike među proizvodnim firmama. Povrat jagoda bio je veći nego ikada pre", rekao je za freshplazu.

Voda je bila i ostaće izazov

Kada je u pitaju povrće, Coöperatie Hoogstraten čak nije ni pobrala sve sa polja. “Zbog toga su na tržište stigle manje količine. Paprika je imala prosečne cene, možda malo nižu od cene koju bi proizvođači radije želeli, ali sa dobrim količinama“, kaže Gaston i dodaje: “Osim uticaja na količine i cene, toplo vreme uticalo je i na raspoloženje uzgajivača. To su bili teški meseci, ali srećom, cela srednja Evropa bila je pogođena vremenskim neprilikama."

Nezapamćena suša - evropski poljoprivrednici pred bankrotom, nemaju čime da hrane stoku

Kako dodaje, ako topla i suva leta neće biti izuzetak u nadolazećim godinama, ljudi će na kraju početi da traže sorte koje su bolje prilagođene vremenu. Međutim, uzgajivači će takođe početi da ulažu u veće zalihe vode i bolje sisteme navodnjavanja. "Ne možete zaustaviti vreme, a uzgajivači će tražiti rešenja, kako se pojave obrasci. Dobavljači sistema navodnjavanja takođe će vremenom početi da nude bolja rešenja“, nastavlja Gaston. 

"Nekolicina uzgajivača nije imala dovoljno vode ovih letnjih meseci. Površinske vode više se nisu mogle koristiti u Belgiji i Holandiji, već su se racionalizovače Voda je bila i ostaće izazov", naglašava. 

Manje količine, veća cena

Potražnja za paradajzom oko Božića, kada se gledaju cene, nije velika, tvrdi direktor. "Paradajz je imao dobru cenu, ali to nije bio slučaj godinama. Kada su u pitanju jagode, imali smo jedva polovinu količina u odnosu na prošlu godinu. U 2017. godini imali smo 174 tone jagoda u 51. nedelji, dok u 2018. godini nismo imali ni 70 tona. To znači da smo ovog Božića imali značajne cene", dodaje.

Kakve je posledice ostavila sušna jesen na evropskim ozimim usevima?

2018. nije bila laka godina i imala je mnogo neočekivanih poteza. "Pojavili su se i veliki i mali problemi. 2019. biće godina u kojoj ćemo iz Coöperatie Hoogstraten biti posvećeni profesionalizaciji. To znači ulaganje u ljude i IT. To je izazov kojem ćemo biti posvećeni, ali to će potrajati godinama, iako bi se rezultati trebali videti već 2019. godine. To bi nas takođe trebalo podstaći na nastavak širenja obima i jačanje naše prisutnosti na tržištu. Lepo je da se brojač resetuje kad počne nova godina, tako da možemo početi ispočetka”, zaključuje Gaston.


Tagovi

Povrće Voće Suša Navodnjavanje 2018 Coöperatie Hoogstraten Gaston Opdekamp


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u