Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pred prolećnu setvu
  • 04.03.2017. 13:30

Gasno ulje skuplje za 20

Za godinu dana gasno ulje se sa 116,40 dinara popelo na 143, 40 dinara. To je bezmalo 20% više. Seme, đubrivo i pesticidi na lanjskom nivou.

Foto: Activ-Michoko / Pixabay, Đorđe Simović
  • 12.659
  • 1.237
  • 0

Poznato je da će prolećna setva ove godine biti skuplja, a prema rečima poljoprivrednika najveći problem biće dizel.

"Lane u ovo vreme cena gasnog ulja je bila 116,40 dinara, a godinu dana kasnije je 143, 40 dinara. To je bezmalo 20% više. To je ono što ovogodišnju setvu čini skupljom", kaže savetnik za proizvodna pitanja u Zadružnom savezu Vojvodine Petar Radić.

Nema uvođenja "plavog dizela"

Petar Radić

Radić dodaje da se kod nas još ne razmatra uvođenje jeftinijeg, "plavog dizela" za poljoprivredu. Prema njegovim rečima, za to nema razloga, jer poljoprivredna mehanizacija relativno malo koristi javne puteve za koje je namenjen novac dobijen od naplate akciza. One danas čine polovinu cene goriva.

Baš zbog velikih akciza poljoprivrednici su prinuđeni da se snalaze za gorivo iz "sivih tokova". Krajnje vreme je da se država izjasni i kako će tretirati gorivo to jest biodizel, koji su poljoprivrednici u okviru svojih imanja napravili za sopstvene potrebe.

Stroža kontrola nemarkiranog goriva

Primer iz Slovenije pokazuje da ova zemlje godišnje poljoprivrednicima za njive obezbeđuje 200 litara po hektaru, bez akciza. Za vinograde i hmeljarnike to je čak 420 litara po hektaru. Država kod nas ide u suprotnom smeru pa tako najavljuje strožu kontrolu nemarkiranog goriva i preti kaznama do 500.000 dinara

Pregled ostalih cena

Cena mineralnih đubriva ostala je na prošlogodišnjem nivou. UREA košta 41 dinar, dok je NPK đubrivo oko 48,49 dinara. Kada je o pesticidima reč, BAYER i BASF su za nijansu skuplji. Zvanične cene pesticida će se formirati u martu.

Cene semena kukuruza su u formiranju, ali se očekuje da će biti na prošlogodišnjem nivou. Ono što nije dobro je da se pojavljuje seme iz nekoliko prethodnih sezona, koje se prodaje po damping cenama, ali vrlo upitnog kvaliteta. Savet je da se dobro prouči deklaracija. Seme mora da bude adekvatnog kvaliteta i klijavosti i da se kupi kod renomiranog dobavljača. Sve ostalo je rizično, smatraju stručnjaci.

Foto: Activ-Michoko / Pixabay, Đorđe Simović


Tagovi

Petar Radić Repromaterijal Pesticidi Gorivo Dizel Gasno Ulje


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."