Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reciklažni centri
  • 19.12.2021. 10:00

Gde će u Srbiji biti izgrađeni regionalni centri za upravljanje otpadom?

Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, rekao je Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji.

Foto: Depositphotos/jonnysek
  • 441
  • 64
  • 0

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih i reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, najavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Izgradnju zelene infrastrukture za upravljanje otpadom u Srbiji, zajednički finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska agencija za razvoj (AFD), za šta je potpisan ugovor o kreditu u iznosu od 150 miliona evra, odnosno 75 miliona sa EBRD i 75 miliona sa AFD. Time su stvoreni uslovi za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri moderna regionalna i reciklažna centara u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

Ministarka je istakla da je Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da se još brže radi. Prema njenim rečima, benefiti ovakvih projekata su višestruki, a zelene investicije su važne za budućnost Srbije.

DRI: Potrebno unaprediti sistem odvojenog sakupljanja komunalnog otpada

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da EBRD podržava Srbiju da unapredi svoju ekološku infrastrukturu.

"Modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja, ključni su za smanjenje zagađenja, stvaranje mogućnosti u cirkularnoj ekonomiji i približavanje Srbije standardima", rekao je Kolanđeli.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je rekao da je ovo treća kreditna linija koju je AFD potpisao u Srbiji i deo je šireg pristupa Francuske podršci Zelene agende Srbije, u skladu sa njenom EU perspektivom.


Tagovi

Upravljanje otpadom Ministarstvo zaštite životne sredine Mateo Kolanđeli Irena Vujović Pjer Košar Upravljanje otpadom


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u