Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 22.04.2023. 18:00

John Deere električni traktor dolazi 2026.?

Najavljeno je da će prvi potpuno autonomni traktor na baterije s oko 100 KS biti predstavljen 2026. godine, a inovacije će uvoditi od 2024. godine.

Foto: John Deere (ilustracija)
  • 103
  • 55
  • 0

John Deere već nekoliko godina istražuje različita rešenja za električne pogone u traktorima, a svoj prvi traktor na baterije planira da predstavi u 2026. Poznato je da su 2021. kupili austrijsku kompaniju "Kreisel Electric", koja se bavi proizvodnjom baterija.

Najavljeno je da će prvi potpuno autonomni traktor na baterije s oko 100 KS biti predstavljen 2026. godine, a inovacije će uvoditi od 2024. godine. Glavni fokus će biti na specijalnim usevima. Pretpostavlja se da će tržištu predstaviti traktor s uskim gusenicama koji je sličan Fendtu 100E Vario. 

Malo informacija o budućim planovima

Do sada je kompanija već pokazala nekoliko električnih traktora ili transportnih vozila, a samo je 8R s kontinuirano varijabilnim "eAutoPower" prenosom stigao do serijske proizvodnje. Veliki traktor nema ugrađene baterije, već električnu energiju za pogon proizvodi preko generatora i dizel motora, dok su neki prototipovi imali isključivo električno napajanje.

John Deere je do sada pokazao nekoliko prototipova s električnim pogonom. Tako je Sesam iz 2016. imao baterije ispod haube i snagu od 130 kW.  U 2018. je predstavljen koncepta traktora koji ima sistem napajanja preko kabla. Na Agritehnici 2019. se mogao videti električni nosač sa šasijom guseničara koji je napajanje imao preko strujnog kabla.

Prototip Sesam2 je predstavljen 2022. i po svom dizajnu nije podsećao na klasičan traktor. Ima ugrađenu bateriju od 1.000kWh što mu omogućava da radi celi dan bez prekida. Od ukupne raspoložive energije, koristi 500 kWh za sopstveni pogon. 

John Deere SESAM 2 je potpuno električni autonomni traktor

Prototipovi su delimično integrisani u istraživački projekat "GridCON2". John Deere sprovodi istraživanje zajedno s Tehničkim univerzitetom u Kaiserslauternu i Nemačkim svemirskim centrom.


Tagovi

John Deere Traktori Traktori na električni pogon Traktori na baterije Prototip Pametna poljoprivreda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici se sastaju sa ministarkom 12. februara. O čemu će pričati?

Na zahtev 15 udruženja poljoprivrednika koji su u subotu (3.2.) doneli odluku da zatraže sastanak sa ministarkom poljoprivrede, juče (6.2.) su dobili i pozitivan odgovor....

Više [+]