Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tarifni režim
  • 01.06.2020. 10:00

Kako se novi tarifni režim Velike Britanije tiče Srbije?

Zaključno sa 2019. godinom, iz Republike Srbije u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 325 miliona EUR. Najvažniji izvozni proizvodi iz Srbije u Veliku Britaniju između ostalog su i smrznute maline

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 100
  • 4
  • 0

Velika Britanija je izašla iz EU krajem januara ove godine, ali će nastaviti da primenjuje tarifni program Unije tokom tranzicionog perioda, koji treba da se završi 31. decembra 2020.

Novi tarifni paket koncipiran je tako da na optimalan način odgovori potrebama britanske privrede. U tom smislu, očekuje se da će se primenom novog režima poslovanje britanskih kompanije, koje se oslanjaju na uvoz, biti olakšano kako zbog pojednostavljenja uvoznih procedura, tako i zbog nižih troškova uvoza usled umanjenih tarifa, prenosi se na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Bregzita - štite svoje farmere

Podsetimo, Velika Britanija novim carinskim režimom nakon Bregzita zameniće Zajedničku spoljnu tarifu EU (EU CET), zadržavši namete na poljoprivredne proizvode kao što su to jagnjeće, goveđe i pileće meso. Novi režim zaokružiće sve tarife na normirane postotke i osloboditi sve one koje su ispod dva odsto.

Kako će izgledati primena tarifnog režima?

U cilju zaštite domaće privrede, Vlada Velike Britanije je zadržala tarife na uvoz proizvoda poljoprivredno-prehrambene (jagnjetina, govedina i živina) i automobilske industrije (konkretno, postojeće tarife će se primenjivati na uvoz proizvoda mesne industrije, dok će se tarife od 10 odsto primenjivati na uvoz automobila), dok je sa druge strane ukinula tarife za uvoz onih artikala koji se koriste u proizvodnom procesu.

Primena kvota predviđena je za uvoz određenih artikala, na način da će se nulte ili niske tarife primenjivati na ograničenu masu, volumen količinu ili vrednost proizvoda, dok će se po ispunjenu kvota primenjivati važeće tarife.

Šta smo najviše uvozili tokom marta i da li je naše tržište zaista stabilno?

Izvoznici na tržište Velike Britanije, moći će da se informišu o uvoznim tarifama ili preko kompletne liste tarifa, koja je dostupna ovde.  

Za vreme pandemije korona virusa, ukinute su tarife na uvoz određenih artikala, s tim da će primena ovog režima biti revidirana tokom 2020. godine, a po potrebi primenjivaće se i u 2021. godini.

Robna razmena sa Britanijom

Kako dalje navodi PKS, posmatrajući period januar - decembar 2019. godine, vrednost ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Republike Srbije i Velike Britanije iznosila je 557,4 miliona EUR, uz povećanje od 7,5 odsto u odnosu na 2018. godinu.

Robna razmena je okarakterisana suficitom u vrednosti od 93,8 miliona EUR (povećanje suficita više od 3,5 puta u odnosu na novembar 2018. godine). Procenat pokrivenosti uvoza sa izvozom, za ovaj period je bio 140,5 (najveći procenat do sada od 2013. godine).

Japanci zainteresovani za uvoz srpske maline i borovnice

Zaključno sa 2019. godinom, iz Republike Srbije u Veliku Britaniju je izvezeno robe u vrednosti od 325 miliona EUR. Za isti period, u Srbiju iz Velike Britanije je uvezeno robe u vrednosti od 232 miliona EUR.

Najvažniji izvozni proizvodi iz Srbije u Veliku Britaniju su pneumatske gume za putničke automobile, setovi provodnika za paljenje za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, ali i smrznute maline. Najvažniji uvozni proizvodi u Srbiju iz Velike Britanije su lekovi, automobili, profili od nikla.


Tagovi

Tarifni režim Uvoz Izvoz Srbije Privredna komora Srbije Bregzit Ukidanje tarifa Carine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]