Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival rakije
  • 06.10.2021. 14:00
  • Južnobanatski okrug, Vojvodina, Pančevo

Međunarodni festival "Rakija i rakijaši" 23. oktobra u Pančevu

Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, zatim dunje i kajsije. Osim srpskih rakijaša, uzorke su poslali proizvođači iz zemalja regiona, ali i iz Grčke i Slovačke.

Foto: Depositphotos/grobertohunger
  • 278
  • 11
  • 0

Gotovo 500 hobi proizvođača rakije nadmetaće se 23. oktobra na četvrtom Međunarodnom festivalu rakije "Rakija i rakijaši". Na adresu festivala stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz Srbije i celog regiona, a prestižne nagrade odneće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, pobednici po kategorijama. Tu su i specijalna priznanja za ostale učesnike.

Osim srpskih rakijaša, uzorke su poslali proizvođači iz Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke. Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice, ove godine oko 400 uzoraka, zatim dunje i kajsije. Čak 17 dana osmočlani žiri ocenjivaće kvalitet pristiglih rakija u 25 kategorija.

"Na primer, šljivovica se ove godine nalazi u pet kategorija. Prvo svetle i tamne, zatim svaka od njih od nula do tri godine starosti, od tri do sedam i više od sedam. Nije moguće porediti rakiju koja je stara jednu i devet godina. Dunju delimo na svetle i tamne. Kajsijevače su u jednoj grupi, jer su sve, koje su stigle, bele i do pet godina starosti", objašnjava predsednik organizacionog odbora festivala Armin Tot.

Mlada rakija, vinjak i žena rakijaš

Od specifičnih kategorija izdvaja breskvu, višnju i trešnju, a proizvođači vinjaka takođe će se boriti za titulu najboljeg. Ocenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini. A tu je, kao i na prethodnim festivalima, priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva.

"Ocenjuju se tri grupe stvari. Prva je da gledamo da li rakija ima neku manu, to znači da je zamućena, zagorela, užegla. Ukoliko nije bezbedna za upotrebu, diskvalifikuje se. Druga grupa odnosi se na destilate vrhunskog kvaliteta, a treća je srednja grupa u kojoj se nalaze pića koja na listingu nisu ni najgora ni najbolja."

Rakija - od "tečnog bensedina" do identitetske odrednice

Da bi ušli u bilo koju kategoriju i zadovoljili osnovne kriterijume, rakijaši moraju dobiti minimalnu ocenu od 14,00 bodova. Maksimalna je 20,00, što na dosadašnjim takmičenjima nije dostignuto.

Zadatak festivala je i promocija i edukacija na polju same proizvodnje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju, a ove godine u planu je edukacija u oblasti fermentacije.

Kvalitet rakije sve bolji

Organizatori primećuju da se iz godine u godinu menja sam kvalitet i to na bolje.

"Ovih dana ocenjivali smo bezbojnu jabuku i ustanovili da se popravio kvalitet, to je 0,2 do 0,3 poena više u toj grupi ove godine u odnosu na prethodne i to zaista predstavlja ozbiljan pomak. Ljudi počinju da shvataju ono što je bitno u tehničko-tehnološkom postupku i da isto i primenjuju", ukazuje sagovornik Agrokluba.

Primećuje da je u vreme prvog festivala bilo 360 registrovanih destilerija, a da je do danas taj broj oko 800. Među nagradama koje će pobednici odneti sa sobom su kazani, prohromska i drvena burad, mašine za mlevenje, a robni fond vredan je više od 10.000 evra.

Prometom rakije "na crno" na internet portalima krši se zakon i ugrožava brend

Inicijativa, zapravo, krenula je pre nekoliko godina u fejsbuk grupi "Rakija i rakijaši (original)" u kojoj se mogu pronaći sve informacije u vezi sa samim takmičenjem, ali dobiti i svi saveti po pitanju proizvodnje ovog čuvenog pića.

Četvrti Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" biće održan 23. oktobra na prostoru barutane u Pančevu, ukoliko epidemijske mere to dozvole. Ako, zbog virusa korona, to ne bude bilo moguće, festival će biti održan kada situacija to dozvoli.


Tagovi

Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" Kvalitet rakije Armin Tot Takmičenje Destilati Kajsijevača Dunjevača


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.