Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroRocks 2023.
  • 12.09.2023. 16:00

Meso i mleko - gde sutra?

Kako spasiti proizvodnju mesa i mleka, da li je došao kraj tradicionalnom uzgoju svinja, jesu li zelene politike preveliki zalogaj za domaće proizvođače hrane - saznaćemo na konferenciji AgroRocks 2023.

Foto: Krešimir Pribisalić
  • 74
  • 26
  • 0

Afrička svinjska kuga uzima maha, a proizvođače stavlja u velike probleme zbog naređenih mera. Dodatan je problem što se na zaraženim farmama proizvodnja gasi na godinu dana.

Na tržištu nema dovoljno prasadi, proizvodnja svinjetine već godinama pada, pa danas uvozimo velike količine. Situacija nije mnogo bolja ni u sektoru govedarstva, pogotovo u mlekarstvu.

Kako spasiti proizvodnju mesa i mleka, da li je došao kraj tradicionalnom uzgoju svinja, da li su zelene politike preveliki zalogaj za domaće proizvođače hrane - saznaćemo na konferenciji AgroRocks 2023. 

Klimatski izazovi i sigurnosni rizici - fokus teme AgroRocksa

U panel raspravi "Meso i mleko - gde sutra" okupićemo različite stručnjake, a oni su: Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine, Tonino Pikula, zastupnik u Evropskom parlamentu, prof.dr.sc. Vladimir Margeta, s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Branko Kolak, predsednik Saveza udruženja hrvatskih uzgajivača holštajn goveda i dr.sc. Drago Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje HAPIH. 

S našim panelistima prokomentiraćemo, između ostalog, stanje u sektoru proizvodnje mesa i mleka u uslovima promena potrošačkih navika, sistemima sledivosti i označavanja kvaliteta te koji su trendovi u industriji i poboljšanju dobrobiti životinja.

Prezentaciju na temu proizvodnje hrane u uslovima klimatskih promena na AgroRocksu održaće meteorolog Zoran Vakula, a uvodno će se publici u Centru za posetioce Tvrđa, video porukom obratiti Norbert Lins, predsednik Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta.

U sklopu AgroRocksa održaće se veliko finale izbora RuralFoto 2023 - proglašenje pobednika i dodela nagrada za najbolje ruralne fotografije. 

Pratite konferenciju uživo preko YouTube kanala Agrokluba.

Organizatori konferencije AgroRocks 2023. su informacioni sistem Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka i Evropskog parlamenta.

Sponzori konferencije su: Agro Invest Grupa d.o.o. (PP Orahovica, PPK Valpovo, Vinarija Orahovica i Panona Mare), YOPS, Novocommerce International d.o.o., HBOR, Enna fruit d.o.o., Vindija d.d., Syngenta Agro d.o.o. i Belje plus d.o.o.


Tagovi

Kemal Hrnjić Tonino Picula Vladimir Margeta Zoran Vakula Branko Bobetić Agro Invest Grupa Vindija YOPS Novocommerce international RWA Hrvatska Syngenta Agro Evropski parlament


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj