Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije u poljoprivredi
  • 15.05.2020. 07:30

Moderni feudalizam: Predložen zakon koji bi male poljoprivrednike štitio od oligarha

Prema EPP-u, novi zakon trebalo bi da ograniči subvencije po fizičkoj osobi, da uvede jasan registar stvarnih vlasnika kompanija i sprečiti krađu zemljišta, izjavila je bivša evroparlamentarka Monika Hohlmajer.

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 401
  • 19
  • 0

Evropskom parlamentu je predložen novi zakon koji bi štitio male i srednje poljoprivrednike od oligarha i vlasnika velikih zemljišnih površina koje svoje proizvode prodaju na veliko. Njime bi se, kako kaže Klub zastupnika Evropske narodne stranke (EPP), sprečilo iskorišćavanje subvencija koje dobijaju veliki, a namenjeni su isključivo za male poljoprivrednike. 

Hitna nova proračunska pravila za subvenciju

"Novi zakon trebalo bi da ograniči subvencije po fizičkoj osobi, da uvede jasan registar stvarnih vlasnika kompanija i spreči krađu zemljišta", izjavila je Monika Hohlmajer, bivša zastupnica u Evropskom parlamentu i članica EPP-a, pa dodala kako pravila oko toga koliko jedna osoba može dobiti novca iz EU proračuna moraju pod hitno da se promene.

"To što nekoliko preduzeća dobija ogromnu većinu subvencija Unije u nekim zemljama nije fer, niti u skladu s namerama strukturnog finansiranja iz EU-a. Većina poreskih obveznika EU trebalo bi da ima koristi od fondova, a ne gledati kako se njihovi doprinosi isplaćuju nekom bogatašu", naglašava Hohlmajer.

U nadolazećim pregovorima, kako ističe, to će biti jedno od njihovih glavnih zahteva od kojih neće odustati. "Evropska komisija mora da predloži proračunska pravila kojima se određuje maksimalni iznos koji fizička osoba i velika gazdinstva u vlasništvu neke kompanije mogu da dobiju iz jedinstvenog i poljoprivrednog fonda. Ako jedna osoba poseduje matičnu firmu, mora biti vidljivo kako sredstva dobijena završe u istim rukama", objasnila je Hohlmajer.

U Bugarskoj, ali i u Italiji slični zakoni ovom se već sprovode. 

Subvencije i poljoprivredna elita

U Bugarskoj su subvencije postale izvor bogatstva poljoprivredne elite. Bugarska akademija nauka otkrila je da 75 odsto poljoprivrednih subvencija završava u rukama oko 100 subjekata. Prošle su godine, kako bi tome stali na kraj, vlasti sprovele racije u celoj zemlji, a koje su otkrile korupcijske veze između vladinih zvaničnih i poljoprivrednika. Jedan od najvećih proizvođača brašna u zemlji optužen je za prevaru u vezi sa subvencijama i čeka suđenje.

U Slovačkoj je glavni tužilac takođe objavio postojanje "poljoprivredne mafije" dok su u Ukrajini, podsetimo, farmeri izašli na ulice zbog najave zakona o prodaji zemlje stranim ulagačima i velikim domaćim poljoprivrednicima. 

Na nogama zbog prodaje poljoprivrednog zemljišta - ne daju ga strancima!

Moderni feudalizam: Mali farmeri kao kmetovi

Takođe, istraga medija New York Times u devet zemalja, tokom 2019. godine, otkrila je sistem netransparentnog dodeljivanja subvencija, što grubo narušava ciljeve Evropske unije, a oslanja se i pogoduje korupciji.

Dokumentarnu, istraživačku priču nazvali su "The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the EU for Millions" što bi u slobodnom prevodu značilo Profitom motivisani poljoprivrednici: Kako oligarsi i populisti muzu milione iz EU proračuna. 

U priči je prikazano kako podsticaji za poljoprivrednike iz EU proračuna u iznosu od 65 milijardi evra godišnje, pomažu da se podstakne oblik modernog feudalizma u kom su mali poljoprivrednici zapravo kmetovi, a vlasnici zemlje, velike kompanije, poput feudalaca dobijaju najviše novca. 

Opisano je i kako je mađarski premijer Viktor Orban na aukciji prodao zemljište političkim saveznicima i članovima porodice, a da stvar bude bolja, subvencije su sledile tek nakon prodaje. Zanimljiva priča je i ona o češkom premijeru Andreju Babišu čija je kompanija u 2018. godini prikupila najmanje 27 miliona evra subvencije.

Uljana repica okupirala Češku - građani ljuti, premijer i farmeri trljaju ruke

Sigurno je još primera sličnih praksi kojima treba stati na kraj, a u čemu bi možda mogao da pomogne novi, predloženi zakon. 


Tagovi

Zakon Subvencije Podsticaji Zemljište Bugarska Moderni feudalizam Evropska narodna stranka


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.