Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerni rastvor
  • 13.04.2024. 07:30

Ne zalivajte biljke šećernim rastvorom - ugušićete koren

Suluda ideja se temelji na tome da šećer biljci obezbeđuje dodatne ugljenohidrate koje ona apsorbuje kroz koren te služi kao stimulans rasta. Ali, biljke nemaju probavni sistem.

Foto: Depositphotos/ffolas
  • 144
  • 29
  • 0

Preparati za prihranu bilja iz kućne radinosti su jeftini, a ako koristite talog od kafe, ostatke od povrća, ljuske jaja i slično, tada su i besplatni. Na internetu ima zaista korisnih saveta kada je reč o prihrani, đubrenju, zaštiti i slično, ali s druge strane mnogo toga morate da uzmete sa rezervom. Jedan takav savet je zalivanje biljke vodom u kojoj je rastopljen šećer. 

Ova ideja se temelji na tome da šećer biljci osigurava dodatne ugljenohidrate koje ona apsorbuje kroz koren te služi kao stimulans rasta. Pogrešno! On ne deluje ni kao đubrivo ni kao stimulans. Biljke nemaju probavni sistem poput ljudi. Dakako, one same proizvode glukozu, monosaharid, a konzumni šećer je polisaharid, složenog sastava koji se teško razgrađuje, navodi Agroxxi.

Dakle, ne samo da ne mogu da apsorbuju šećer nego ovaj rastvor može da spreči apsorpciju vode što može dovesti do uvenuća. 

A kako glasi recept? 

Recept za ovaj rastvor, a koji se pojavljuje na internetu izgleda ovako: 

Sipate četiri šolje vode iz slavine u lonac i skuvajte. U kipuću vodu dodajte četvrtinu šolje šećera u prahu i dobro mešajte drvenom varjačom dok se potpuno ne otopi. Sklonite posudu sa vatre i ostavite sa strane da se rastvor ohladi na sobnu temperaturu. Ovim rastvorom zalivajte sadnice jednom svake dve nedelje. Sadnice će biti jake, zelene i zdrave. 

Ako naiđete na ovakav savet, zaobiđite ga u širokom luku, ali i obavestite druge o tome da se radi o dezinformaciji koja može biti štetna za biljke. 

Ako vam neko kaže da i cvećari savetuju korišćenje šećera u vodi za rezano cveće, to je potpuno druga situacija. Stabljike rezanog cveća mogu da apsorbuju šećer u ovom obliku, ali biće to tek lažni signal cveću da je biljka živa te da nastavi da cveta. Ali, znamo i sami da je taj učinak privremen. 

Ima smisla samo u jednom slučaju

Korišćenje šećera u ovom obliku ima smisla samo u jednom slučaju - ako ste prilikom presađivanja sadnica koristili previše organskog đubriva kao što je kompost ili supstrat obogaćen đubrivima, a onda kod sadnje dodali još azotnog đubriva. Ovo može biti pogubno za biljku koja u ranoj fazi treba da formira koren za šta joj je potreban fosfor, a ne azot. Ako je koren slab, tada se ne razvija ni stabljika ni lišće. 

U ovom slučaju zalivanje šećernom vodom aktivira mikroorganizme zemljišta koje razgrađuju azot te stvaraju biomasu kao nusprodukt svog metabolizma. 

Dakle, biljkama koje normalno rastu nije potreban šećer, posebno ne onaj za konzumaciju ljudi. Njegovim korišćenjem možete samo ugušiti koren i sprečiti unos vode i hranljivih materija. 

Ako već želite da napravite prirodno đubrivo, možete koristiti bilje, kompost, stajnjak, pepeo ili pak kvasac. Tu su i domaći biostimulansi od hajdučke trave ili meda


Tagovi

Šećer kao stimulans Dezinformacija Prihrana bilja Šećerni rastvor Lažna vest Zalivanje biljaka Domaći preparat


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajem 10 ha poljoprivrednog zemljišta kat.parcela 880 Sremska rača pored auto puta za Sremsku Raču 063663612