Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Molekularni grejači
  • 06.10.2020. 07:30

Nove sorte, povećanje prinosa i obradivih površina mogući uz molekularne grejače?

Pomoću molekularnih grejača u laboratoriji i u staklenicima, istraživači su povećali temperaturu lišća za više od jednog stepena. Šta to znači za globalnu poljoprivrednu proizvodnju?

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 79
  • 4
  • 0

Uzgoj useva na nižim temperaturama pomoću molekularnih grejača novo je otkriće naučnika sa Univerziteta u Amsterdamu, Vajbren Jan Buma i Teun Munika.

"Eksperimentima u laboratoriji i u staklenicima uspeli smo da podignemo temperaturu lišća biljke za više od jednog stepena", za Future farming kaže Buma.

Povećanje biomase

Naučnici su uporedili efekat grejača s kremama za sunčanje.

"Apsorbuju ultraljubičastu svetlost i pretvaraju tu energiju u molekularne vibracije. Tako se svetlost koja može biti štetna pretvara u toplotu", objašnjava Vajbren. Biljke same proizvode molekule kako bi se zaštitile od UV zračenja. 

Takođe, otkrili su da njihova primena može dovesti do povećanja biomase.

Holandija ukida proizvodnju biomase?

"Na ovaj način mogu se povećati prinosi širom sveta i uvesti nove sorte. Ako usevi mogu da rastu na nižim temperaturama, mogu da se proizvode i na višim nadmorskim visinama i bliže severnom i južnom polu što znači povećanje obradivih površina. Sezona rasta takođe može da se produži, a biljke će se brže razvijati", tvrdi Munik. 

U sklopu projekta "Boostcrop"

Molekularni grejači dalje se istražuju u sklopu evropskog projekta "Boostcrop" koji je finansiran sa gotovo pet miliona evra iz EU-ovog programa Budućnost i nove tehnologije.

U istraživanju se sprovode mala terenska ispitivanja kako bi se prikazala bezbednost izuma. Dugoročno, naučnici predviđaju da će se ovi grejači primeniti na useve pomoću raspršivača. Buma i Munik patentirali su ovaj izum od kojeg se mnogo očekuje. 

Holandske inovacije - poljoprivreda budućnosti

Inovacije su tokom godina jako uticale na poljoprivrednu proizvodnju u Holandiji. Rashodi za istraživanje i razvoj kompanija u toj zemlji, a koje imaju preko 10 zaposlenih, povećali su se za gotovo 11 odsto , a one u agrarnom sektoru porasle su za oko 19 odsto (sa 728 na 864 miliona evra).

Sve je više istraživača koji rade na novim otkrićima koji bi povećali proizvodnju hrane, smanjili njeno bacanje, zaštitili okolinu i uticali na klimatske promene.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad snabdevaju mlekom

Na primer, Univerzitet Vageningen uzgajio je svoj prvi rod banane koristeći alternativni kompost napravljen od kokosovog treseta i kamene vune. Kompanija "Nijsen" godišnje od bačene hrane proizvede oko 90.000 tona stočne.

Takođe, zanimljiva inovacija o kojoj smo pisali su plutajuće farme u Roterdamu, u celosti održive jer je u planu ishrana krava ostacima iz lokalnih restorana, a balega se koristi u lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

Važno je i napomenuti kako ova zemlja trenutno zauzima drugo mesto u svetu po izvozu, odmah iza Sjedinjenih Država. U 2019. godini izvoz je porastao za osam odsto i iznosio 9,9 milijardi evra.


Tagovi

Holandija Molekularni grejači Izum Uzgoj Niže temperature Veći prinosi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.