Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 10.11.2020. 18:00
  • Španija

Obilne kiše nanele 62 miliona evra štete - najviše stradali citrusi

Šteta bi mogla da poraste i na 80 miliona evra, a ugrožena je i sledeća sezona.

Foto: Facebook/AVA ASAJA
  • 227
  • 10
  • 0

Poslednjih dana u španskoj regiji Valencija padale su obilne kiše, posebno u obalnim regijama. Poplava je prema prvim procenama nanela štete u vrednosti 62 miliona evra.

Najveći su gubici nastali u poljoprivredi, a dodatni su troškovi potrebni za spašavanje voćaka i popravke oštećene infrastrukture, ističu u Valensijskom udruženju poljoprivrednih proizvođača (AVA-ASAJA).

Pogođeno 15.000 hektara citrusa

Štete nastale samo u proizvodnji procenjene su na 42 miliona evra. Najugroženija kultura su agrumi. Pogođeno je oko 15.000 hektara, a 20 miliona plodova neće nikada doći na tržište.

Nikad gora godina za uzgoj koštičavog voća u Španiji?

Osim citrusa, poharan je i kaki voćnjak čija je sezona berbe u toku. Oštećeno je 4.000 hektara, a gubici procenjeni na oko 12 miliona evra. Pored toga, uništeno je 1.000 hektara sezonskog povrća, i na otvorenom i u staklenicima, s ekonomskim učinkom od šest miliona evra.

Sezona berbe kakija je trebalo tek da počne

Na kraju, rasadničari ukrasnog bilja i cveća procenjuju svoje gubitke na četiri miliona evra koji su dodatno uticali na proizvodnju, već pogođenu pandemijom virusa korona.

Potrebna su ulaganja i za spas sledeće sezone

Pored svega, AVA-ASAJA procenjuje da će proizvođači morati da potroše pet miliona evra na fungicidne i revitalizirajuće tretmane kako bi spasili sledeću sezonu, pa čak i život stabala. Upozoravaju da, ako polja citrusa i kakija ostanu poplavljena nekoliko dana, može doći do nepovratne štete uzrokovane korenskom asfiksijom.

Što se tiče poljoprivredne infrastrukture, predviđaju dodatne troškove potrebne za popravak ulica, cevovoda, staklenika, skladišta i objekata za navodnjavanje na 15 miliona evra. Procenjeno je da će biti potrebno ukupno 62 miliona evra. Stvarni iznos štete verovatno će se znati za petnaestak dana, a mogla bi doseći do čak 80 miliona.

Ukrasno bilje u rasadniku je pod vodom

Zahtevaju odštetu od ministarstva poljoprivrede

Ovo udruženje zatražilo je od španske grupe osiguravajućih društva (Agroseguro) da ubrza procene zahvaćenih polja i plaćanje odgovarajuće naknade, jer su mnogi poljoprivredni proizvođači prisiljeni što pre da preduzmu potrebne radnje na usevima i infrastrukturi svojih farmi.

U poplavi se utopilo više miliona svinja, a stradala i polja pirinča

Udruženje takođe zahteva od ministarstva poljoprivrede da sprovede posebnu liniju pomoći kako bi se proizvođačima u najugroženijim područjima omogućilo pokrivanje štete. Takođe, traže i smanjenje poreza na imovinu, ukidanje doprinosa za socijalno osiguranje i nulti modul u sledećoj prijavi prihoda.


Tagovi

AVA-ASAJA Poplava Kiše Španija Štete Citrusi Procena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.